Józsefvárosban csak büntetlen előéletűek kaphatnak önkormányzati bérlakást

2019.08.18. 20:13

A főváros VIII. kerületének a fideszes polgármestere, Sára Botond egy Mandinernek adott interjú keretén belül számolt be az általa kezdeményezett józsefvárosi konzultáció eredményéről. A helyiek akaratának megfelelően, a konzultációból fakadó legfontosabb döntéseket már a jövő héten meghozzák: az elkövetkezőkben csak büntetlen előéletű személyek kaphatnak önkormányzati bérlakásokat, és nem lehet majd új hajléktalanszállót építeni a kerületben.

Sára Botond elmondása alapján, a 2010 előtti Józsefvárosról egy olyan kép élt az emberek fejében – nem indokolatlanul –, hogy a „nyolcker" a bűnözés, a drog, a prostitúció melegágya, ami tele van hajléktalanokkal és borzasztó a közbiztonság. 

Akkor tízből hét ember azt mondta, hogy ha megtehetné, elköltözne innen.  Nem érezték biztonságban magukat.

Sára BotondForrás: Origo

Ehhez képest óriási a változás. 

Most tízből hét ember épp az ellenkezőjét mondja, mint korábban,  az elmúlt lassan tíz év munkájának köszönhetően az emberek szubjektív biztonságérzete javult. 

A változás egy másik bizonyítéka, hogy csak 2018-ban ötezren költöztek a hetvenötezer lakosú kerületbe, Józsefváros újra vonzó célpont lett  – fűzte hozzá a polgármester.

Sára Botond kiemelte, hogy a közelmúltban egy konzultáció keretén belül kérdezték meg a helyieket az őket érintő problémákról, mint például a közbiztonság, a köztisztaság, a hajléktalankérdés és a drogkérdés.

A másfél hónapos konzultáción 12 ezer ember vett részt, és nagyjából 90 százalékban azonos választ adott.

Ennek eredményeképpen egyik főproblémaként a hajléktalankérdés emelkedik ki Józsefvárosban, közbiztonsági és közegészségügyi kockázatot jelent. Ezzel összefüggésben a polgármester közölte, hogy a kerületben már kilenc hajléktalanszálló van, a városrész ebből a szempontból már túlterhelt, ezért felülvizsgálatot kezdeményez az illetékes minisztériumban. 

A következő testületi ülésen benyújtunk egy előterjesztést, mely megtiltaná további szállók megnyitását és ezeknek az intézményeknek a bölcsődék, óvodák, iskolák, játszóterek háromszáz méteres körzetében történő működését. Szeretnénk megóvni a gyermekeket, a családokat ezektől az említett veszélyektől  – hangsúlyozta a Sára Botond.

Az ellenzéki pártok támogatásával induló klubrádiós Pikó András az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó álhíreivel kapcsolatban megjegyezte, hogy a 2010 előtti balliberális városvezetés a 24 ezer bérlakásból 20 ezret eladott, így a meglévőkből kell gazdálkodni.

„Az viszont nem világos, hogy mi lett az így befolyt pénzzel, mert 2010 előtt nem történtek fejlesztések Józsefvárosban, ráadásul »sikerült« 11 milliárd forintos adósságot felhalmozniuk" – tette hozzá a polgármester.

„Mindezek ellenére a kerület évente mégis 1,1 milliárdot költ a bérlakások fenntartására" – emelte ki.

Megjegyezte, a 2002 és 2006 között a balliberális városvezetés alig 200 millió forintot költött a lakásokra, míg a fideszes vezetés 2014 és 2019 között közel 7 milliárdot. Sára Botond külön kihangsúlyozta, hogy a konzultációból egyértelműen látszik: a józsefvárosiak elvárják a városrész vezetésétől, csak büntetlen előéletű emberek lakhassanak önkormányzati lakásban. 

Az erre vonatkozó kérdésre a megkérdezettek több mint nyolcvanöt százaléka igennel felelt, így nekem nincs is más választásom, mint végrehajtani az emberek akaratát. Ezért felkértem a jegyzőt, hogy vizsgálja meg ennek a lehetőségét  – fűzte hozzá a polgármester.

Sára Botond elmagyarázta a döntése hátterét.

Elmondta, hogy az önkormányzati lakások bérlői a piaci ár tizedét fizetik bérleti díjként, aki önkormányzati lakásban él, átlagosan kevesebb mint 300 forintot fizet egy négyzetméterért. Jogos elvárás a józsefvárosiak részéről, hogy ha valaki ezzel a lehetőséggel visszaél, ha vét a társadalom ellen, ne részesüljön ebből a kiváltságból.  „Azoknak szeretnénk biztosítani ezt a lehetőséget, akik büntetlenek, dolgoznak, normális életet élnek, családjuk van, és rászorulnak erre a lehetőségre" – nyomatékosította álláspontját. 

Józsefváros polgármestere biztos benne, hogy a döntését azonnal megtámadják az úgynevezett jogvédők, de ő ennek ellenére nem fog meghátrálni,  hiszen nem a jogvédők véleménye a fontos, hanem a helyi embereké, ők pedig elég egyértelműen kinyilvánították a véleményüket. 

Az én dolgom pedig az, hogy ennek érvényt szerezzek. Ebből nem fogok engedni  – hangsúlyozta álláspontját.

Az interjú végén a drogkérdéssel összefüggésben közölte, hogy a rendőrség hatékony munkájának köszönhetően komoly fejlődést tapasztalhatnak a józsefvárosiak. Szintén előrelépésként értékelte, hogy a tűosztogató Kék pontot sikerült bezáratni.  „Ennek köszönhetően drasztikusan lecsökkent a közterületeken eldobott tűk száma" - tette hozzá.