A DK szétverte az összefogást Pécsett

2019.08.19. 08:27

Pécsett végletesen megosztott az ellenzék, emiatt az LMP eltökélte, hogy saját jelölteket indít az őszi önkormányzati választáson. A konfliktus középpontjában a helyi DK elnöke, Kunszt Márta áll, aki egy tavasszal nyilvánosságra került hangfelvételen leendő szövetségeseit pocskondiázta - írja a Magyar Nemzet.

Én is úgy tapasztalom, hogy az ellenzék megosztott Pécsen – kommentálta Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője a Magyar Nemzet számára a Pécsi Újság egyik szombati cikkét, amelyben a lap arról írt, hogy a helyi politikai erőket megosztja a döntés, amely szerint a zöldpárt önálló polgármesterjelöltet indít Kóbor József személyében a baranyai megyeszékhelyen.

Mint ismert, az LMP azután döntött Kóbor támogatása mellett, hogy a többi ellenzéki párt bejelentette: Péterffy Attilát indítják, aki korábban a helyi hőerőmű vezetője volt – és aki rengeteg mecseki fa kivágásáért felelős. A Pécsi Újságnak név nélkül nyilatkozó ellenzékiek megosztottak a kérdésben, hogy kit támogatnának, az ellenzéki összefogás jelöltjének korábbi botrányai és a baloldali üzleti körökkel ápolt szoros viszonya sokakban visszatetszést kelt. Péterffy a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indul, a szervezet azért jött létre, mert a baloldali ellenzéki pártok annyira lejáratták magukat az elmúlt években, hogy inkább „civilként" próbálkoznak.

Keresztes László LórántForrás: Facebook

A frakcióvezető úgy értékelt, hogy a DK helyi szervezete szétverte az ellenzéki összefogást.

Néhány hónapja kiszivárgott a DK belső taggyűléséről egy hangfelvétel, amelyen Kunszt Márta, a párt helyi vezetője őszintén elmondta, hogy ők miképpen gondolkodnak a többi ellenzéki szervezetről – idézte a fel a konfliktus egyik forrását Keresztes.

A helyi DK vezetője epés megjegyzéseket tett szinte az összes ellenzéki jelöltre, Kóbor Józsefről például úgy nyilatkozott, hogy ilyen elvont ember, gyakorlatilag nem találta meg a folyosón a villanyt. Ennek ellenére Keresztes László Lóránt úgy értesült, hogy Kunszt Márta a kompenzációs listáról nagy valószínűséggel bejut az önkormányzatba, a tervek szerint győzelem esetén még alpolgármester is lehet.

Kunszt MártaForrás: Facebook

Az LMP parlamenti frakcióvezetője kiemelte, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjének támogatásával olyan elvi korlátokat léptek volna át, amelyek a párt számára vállalhatatlanok lettek volna. – Péterffy Attila nevéhez köthető a biomassza-tüzelés elindítása Pécsen, ami egy nagyon intenzív erdőirtással párosult, ő pedig a mai napig büszke ezekre az intézkedésekre.

Keresztes azt is kiemelte, hogy az előválasztás lehetősége fel sem merült, annyira mélyek az ellentétek. Azért döntöttek az önálló indulás mellett, mert korábban bemutattak egy konstrukciót, amely jó esélyeket teremtett volna az ellenzéki győzelemhez, ám ezt Kunszték elutasították. Nem az volt a motiváció, hogy egy valódi korszakváltás történjen Pécsen, csak pozíciót akartak fogni maguknak.

Mind a 18 körzetben önálló jelöltünk lesz, a szerdai napon tesszük meg a bejelentésünket - tette hozzá.