Orbán Viktor: A migránsválság nem ért véget, mi védjük Európa határait

Vágólapra másolva!
30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy szabadon és biztonságban élhessünk, és most azért védjük a határokat, hogy továbbra is szabadon és biztonságban élhessünk - mondta Orbán Viktor Sopronban, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján. Mi védjük az uniós határokat, ezért szeretném elérni, hogy legalább az eddigi határvédelmi költségek 50 százalékát átvállalja Brüsszel - hangsúlyozta a magyar kormányfő. Angela Merkel arról beszélt, hogy határozottan fel kell fellépni az embercsempészek ellen, és védeni kell az uniós külső határokat. A kancellár elismerően szólt az uniós kohéziós források magyarországi felhasználásról. 
Vágólapra másolva!

Ünnepelni jöttünk, de dolgoztunk is - mondta Orbán Viktor Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. A magyar kormányfő elmondta, a soproni piknik nagy pillanat volt Európa történetében, Európa újraegyesítésének kulcspillanata.

Orbán Viktor elmondta, hogy a mostani tárgyalásokon a gazdasági kérdések voltak a középpontban. Felidézte, hogy hatezer német cég több mint 300 ezer magyar dolgozót foglalkoztat hazánkban. Szólt arról is, hogy a német gazdaság a legmodernebb vállalatait hozza el az országba. Orbán Viktor elmondta, hogy a szakminiszterek vezetésével sikeres volt az elmúlt egy év gazdasági együttműködése, és ez a jövőben is folytatódik.

mondta a magyar kormányfő.

Magyarország továbbra is az EU bővítése mellett áll, és elsősorban Szerbia csatlakozását támogatja. Orbán Viktor elmondta, hogy közös német-magyar programok lesznek az afrikai országokban a gazdasági fejlesztések érdekében.

mondta a kormányfő.

Merkel: Magyarország jól használja fel a kohéziós pénzeket

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a piknik hozzájárult Európa egyesítéséhez. A kancellár ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a 30 évvel ezelőtti történtekért. Elsősorban a jövőről beszéltünk a mögöttünk lévő tárgyalásokon. Olyan politikára van szükségünk, ami egyesíti az uniós országokat - mondta Merkel.

Merkel elmondta, hogy 55 milliárd eurós kereskedelmi kapcsolat van a két ország között.

mondta a kancellár. Közölte, hogy a kutatás-fejlesztés területén van lehetőség további együttműködésre. A német kancellár az uniós bővítésről azt mondta, hogy az egy fontos dolog, és csak a nyugat-balkáni országok csatlakozásával jöhet létre egy egységes Európa.

Angela Merkel kérdésre válaszolva közölte, hogy

A kancellár elmondta, hogy az az érdeke Németországnak, hogy fejlődjön Magyarország, és minden érdeket figyelembe vesz. Magyarország is figyelembe veszi a német érdekeket.

Orbán Viktor: A közép-európai régió felemelkedéséről beszélünk

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy napjainkban a nyugati átlagnál sokkal gyorsabban nőnek a közép-európai országok. Történelmi távlatban a közép-európai régió felemelkedéséről beszélünk, jelentős növekedési teljesítményt nyújtunk.

Orbán arra számít, hogy Közép-Európa súlya folyamatosan nőni fog, és Németország érti ezt a folyamatot.

mondta Orbán Viktor.

Ezért áll a magyar kerítés

Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, hogy üdvözli a migrációs politika területén a korábbi politikai újragondolását. Az Európai Bizottság segíthet a migrációs politika területén a megoldások megtalálásában. Nagyon fontos a határvédelem biztosítása, és csak így lehet a schengeni övezetet megőrizni - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy az új bizottsági vezetés egy új vágányon indulhat el, és ez mindenképpen biztató és üdvözlendő.

Mi védjük az uniós határokat, ezért szeretném elérni, hogy legalább az eddigi határvédelmi költségek 50 százalékát átvállalja Brüsszel - mondta a kormányfő.

Ausztria és Németország határait is védjük

Merkel egy másik kérdésre közölte, hogy meg kell állítani az embercsempészek munkáját. A német-magyar kétoldalú kapcsolatok jók, és kifelé akkor tudunk erőt mutatni, ha megoldást mutatunk.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy

A délről jövő nyomást Magyarország tudja megállítani, és a jó védelem Ausztria és Németország érdeke is - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, a magyar demokráciát elmarasztaló vélemények politikailag elfogult vélemények, ténybeli állítást nem is tartalmaznak ezek.

zárta a sajtótájékoztatót a kormányfő.