Huszonhárom órán át küzdöttek Patkó Bandi fájáért

2019.08.19. 16:59

Péntek este gyulladt ki a Patkó Bandi fája néven elhíresült kocsányos tölgy belseje Barcson a hatos főút mentén, de a tűzoltók hosszas küzdelem után végül a fa csonkolása mellett döntöttek a közlekedők védelme érdekében – írja a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Még pénteken riasztották a barcsi tűzoltókat egy kocsányos tölgy kigyulladásához, amiről hamar kiderült, hogy a legendás Patkó Bandi fája. A tölgyet Somogy megye egyik legnagyobb fájaként tartják számon.  Az oltáskor ezért a tűzoltóknak számításba kellett venni, hogy egy famatuzsálemről van szó, ami hatalmas természeti értéket jelent.

A tűzoltók egész éjszaka küzdöttek a tölgy belsejében keletkezett izzással, de végül 

a fa csonkítása mellett kellett dönteniük, ezzel védve a közlekedőket. 

Az oltást az is nehezítette, hogy a helyszínre ingajáratban hordták a csaknem 30 köbméter vizet.

A fa csonkolása alatt kilenc órán keresztül útzár volt Barcs és Szigetvár között. Az oltást az is nehezítette, hogy kiderült, a fa odvában lódarazsak fészkelnek. 

A tüzet teljesen 23 óra alatt sikerült eloltani, 

annak keletkezését a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja.

Az óriás tölgy a hatos főút mellett található. Nevét a legendás betyárról, Patkó Bandiról kapta. Védetté 1942-ben nyilvánították, korát a 21. század elején 300-400 évesre becsülték. A fa törzsének kerülete meghaladja a 700 centimétert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK