Szent István számunkra elsősorban példakép

2019.08.20. 11:16

Szent István király számunkra elsősorban példakép - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az M1 egyik műsorában.

Tóth Tamás úgy fogalmazott: a boldogok és szentek tiszteletének egyik legfontosabb ismérve az, hogy példaképeket állítanak elénk, akik a jó harcot megharcolták, a hitüket megtartották, és éppen ezért a keresztény emberek számára erőt adnak. 

Szent István király személye közülük is azért különleges, mert ő egy nemzet számára adta meg azt az utat, amelyen több-kevesebb sikerrel, de ma is járunk - mondta.

Szent István király lovas szobra a Budai VárbanForrás: MTI/Jászai Csaba

Beszélt arról is, hogy a katolikus egyházban Szent István, a keresztény magyar állam megalapítója Magyarország fő védőszentje. 

Elmondta: az ortodox kereszténységben Szent Istvánt apostolként tartják nyilván, hiszen a tizenkét apostol mellett apostoloknak hívják azokat is, akik egy nemzetet a kereszténységre elvezettek, és a nyugati kereszténységben is kiemelt tisztelet övezi emiatt. Tóth Tamás kitért arra: ma egy olyan világban, egy olyan Európában élünk, amely néha úgy tűnik, mintha elvesztette volna az identitását, és keresné a gyökereit. Egy ilyen társadalmi kontextusban még inkább fontos az, hogy legyenek olyanok, mint államalapítónk, akikre fel tudunk nézni - tette hozzá.