Kiss-Rigó László püspök a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök
Kiss-Rigó László
Vágólapra másolva!
Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.
Vágólapra másolva!

A Magyar Örökség Háza a washingtoni katolikus bazilikától az arlingtoni Marymount katolikus egyetemig tartó, zarándoklatnak nevezett közös sétával, szentmisével, majd magyar piknikkel ünnepelte a magyar államalapítást.

A misét az egyetem kápolnájában Kiss-Rigó László celebrálta népes magyar közösség jelenlétében.

Kiss-Rigó László Fotó: Bielik István - Origo

A püspök lelki és erkölcsi útravalókat is megfogalmazott, mint mondta, nemcsak a Washingtonban és környékén élő magyaroknak, hanem az összmagyarságnak.

Példaként Jézus hasonlatát idézte a sziklára és a homokra épített ház sorsának különbözőségéről.

"A ház akkor erős és minden próbát kiálló, ha megvannak az alapjai" - fogalmazott. Majd kifejtette: manapság egy harmadik alternatívát is próbálnak javasolni az építkezéshez, amely - mint fogalmazott - "a saját életünk, jövőnk, családjaink, a társadalom jövőjének építését jelenti". Ezt a harmadik alternatívát Kiss-Rigó László a liberális demokrácia ajánlatának nevezte.

Kifejtette: "Sajátos technika ez, amely - azzal a jelszóval, hogy egyenlő távolságot kell tartani minden értéktől - azt javasolja, úgy építkezzünk, hogy megássuk az alapot, a szükséges anyagokat, az értékeket viszont jó messzire, körben helyezzük el, de az alapot hagyjuk üresen, és arra építsünk".

A püspök hangsúlyozta:

Hozzáfűzte, hogy ez a minden értéktől való egyenlő távolságot hirdető ideológia lényegében nem más, mint a nihilizmus.

A mise után az MTI kérdésére Kiss-Rigó László kifejtette:

nem lehet megkerülni Szent István értékeit, amelyek alapvető, örök, egyetemes keresztény értékek.

"Az egyén személyes hitétől függetlenül a nemzet esetében adottság a keresztény alap, a keresztény gyökerek, a keresztény kulturális hagyomány. Lehet erről nem tudomást venni, lehet tagadni, de akkor az ember saját magát teszi tönkre, és ha egy társadalomban sok ilyen ember van, akkor sajnos a társadalom tömeggé silányul" - fűzte hozzá.

A szeged-csanádi püspök kiemelte:

"Úgy fest, hogy ma a magyar nemzet nem tömeggé silányul, hanem sokkal inkább közösséggé nemesedik" - hangsúlyozta.

"Az Amerikában és az óhazában élő magyarok számára örök üzenet, hogy tudatosítani kell értékeinket, gyökereinket - a nemzet esetében ez a keresztény gyökereket jelenti -, és meg kell erősítenünk identitásunkat, hogy megküzdhessünk a kor negatív veszélyeivel" - szögezte le Kiss-Rigó László.