Önkormányzati választás: szombaton indul a kampány

Urnabontás a budapesti Bocskai István Általános Iskolában, Választás 2018
Budapest, 2018. április 8. Urnabontás a budapesti Bocskai István Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján.
Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.
Vágólapra másolva!

Augusztus 24-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya a választási eljárási törvény értelmében, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is.

A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy megkísérlésére, kampányeszköz pedig például

  • a plakát,
  • a választók közvetlen megkeresése,
  • a politikai reklám és politikai hirdetés,
  • valamint a választási gyűlés.

Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

Urnabontás a budapesti Bocskai István Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján - Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt.

Képviselő- és polgármesterjelölteket (valamint megyei listát) ajánlani augusztus 24-étől, szombattól lehet.

A választópolgárok ajánlóíveken ajánlhatnak képviselőjelölteket.

Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.