Botka László mindent elkövet annak érdekében, hogy sikerrel szerepeljen a közelgő önkormányzati választásokon, akár a város költségvetését is kockára teszi önös érdekei miatt. Szeged polgármestere ugyanis bruttó százezer forint jutalmat adott a városházi és önkormányzati cégek dolgozóinak, amiről ő és politikustársai döntöttek –írja a Magyar Hírlap.

Tavasszal fogadta el a szegedi közgyűlés azt a javaslatot, amely szerint az önkormányzat az általános iskolásoknak és a nyugdíjasoknak egyszeri, tízezer forintos támogatást nyújt szeptemberi kifizetéssel. A helyi Fidesz ezt az összeget tizenháromezer-ötszáz forintra emelte volna, amit azonban a szocialista városvezetés elutasított. Most viszont úgy tűnik, Botka László mégis nagyvonalú gesztust tett, bár nem érdektelenül. A szocialista városvezetéssel együtt ugyanis úgy döntött szeged polgármestere, hogy minden városházi dolgozónak, továbbá az önkormányzati cégeknél tevékenykedőknek is 

bruttó százezer forint rendkívüli jutalmat fizet ki. 

A probléma az, hogy az önkormányzati cégek üzleti tervében ez a kifizetés nem szerepelt, ahogyan az önkormányzat költségvetésében sem. Így felmerül a kérdés, hogy az összességében többmilliárdos nagyságrendű összeget hogyan fogja kigazdálkodni az önkormányzat.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestereForrás: Facebook

Az egyértelmű kampányfogást Botka azzal magyarázta, hogy Szeged jobban teljesít. A 17 éve regnáló polgármester csak azt felejti el, hogy a kormány a csődközelbe került szegedi önkormányzattól átvállalt harmincmilliárd forint adósságot, aminek köszönhetően a város tizenöt évre, évi kétmilliárd forint szabad pénzforráshoz jutott. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Botka még 2017-ben támadta a kormányt a nyugdíjasoknak adott 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány miatt.

A szavazatvásárlásnak tűnő akció mögött az is állhat, hogy a közvélemény-kutató cégek az ellenzék további gyengülését mutatják, de lehet, hogy szeged polgármestere 

a városháza körül kirobbanó botrányokról akarja így elterelni a figyelmet. 

Gondolva itt az ingyenes parkolóbérletek osztogatására, a Mars téri piac ügyében folytatott nyomozásról vagy éppen az udvari beszállító vagyonőr cégeknél tartott házkutatásokról. Botkának továbbá azért is fájhat a feje, hogy megvédje az önkormányzati cégeknél történt, a város költségvetésében nem szereplő kifizetéseket az Állami Számvevőszék előtt.