Három napja tűz ütött ki egy ferencvárosi társasházban Budapesten. Az egyik kisfiú éppen otthon volt az Ipar utca és a Soroksári út kereszteződésénél lévő házban, amikor felcsaptak a lángok a tetőtérben. A nővére mentette meg az életét.

 Ahogy az Origo elsőként megírta

a hétemeletes épület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. 75 tűzoltó 23 tűzoltóautóval, köztük 5 magasból mentő autóval vonultak ki. Több vízsugárral, több oldalról is oltották a tüzet.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Origónak megerősítette, hogy 2400 négyzetmétert érintett a tűz. 15 órára megfékezték a lángokat, de estig még 40 tűzoltó dolgozott a helyszínen, a parázsló részeket keresték. Eközben a lakóknak el kellett hagyniuk az otthonaikat. Akik nem tudták megoldani, hogy rokonoknál, ismerősöknél húzzák meg magukat, annak a Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában.

Az Ipar utca 2A és 2B, valamint a Soroksári út 16 alatti házakban összesen mintegy 220 bejelentett lakót tartanak nyilván, ennyi ember vesztette el ideiglenesen az otthonát. 

 

Nővére mentette meg az életét

A lakók először csak füstszagot éreztek, de akkor még nem gondolták volna, hogy lángokban áll a tömbház. Az ötödik emeleten lakó, 12 éves Vincze Árpád kiment az erkélyre, amikor meglátta a tűzoltókat. A nővére és az apja éppen akkor ért haza a bevásárlásból.  

Szállt valami fekete füst, láttam, hogy megjöttek a tűzoltók és locsolják, gondoltam, kis tűz lehet, eloltják hamar. Aztán amikor nem sokkal később berontott a nővérem az ajtón, hogy most azonnal menekülnünk kell, nagyon megijedtem. Vágtattunk lefelé a lépcsőházban, és nem tudtuk, mekkora a baj - mondta el a Ripostnak a kisfiú.

A család szerencséje az volt, hogy a felettük lévő hatodik és hetedik emeleten csaptak fel a lángok, de a tűzoltáshoz használt temérdek mennyiségű víz miatt beáztak. De, hogy pontosan mennyire is, azt még tegnap se tudták, ugyanis a rendőrség kordonnal lezárta a tömbházat határoló utcákat. 

Még szerdán sem engedtek senkit a közelébe, a gyalogosoknak kilométereket kell kerülniük, és még a lakók sem léphették át a kordonszalagot.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tömbház tetőszerkezete szinte teljesen tönkrement, leestek róla a cserepek, és a veszélyesen éles törmelék több tíz méterre repült szét  és még további darabok leesésére számítanak a szakemberek. Erről már Markotányos Tamás közös képviselő számolt be a Blikknek

Az épületben nincs áram, és elzárták a gázt is. A 186 lakásban több mint 350-en élnek, előreláthatólag még napokig nem tudnak visszajönni" 

- magyarázta a közös képviselő korábban. Azt még mindig nem tudni, hogy mikor költözhetnek vissza a lakók.