Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az Erzsébet-táborban tett csütörtöki látogatása alkalmából azt mondta az újságíróknak, hogy minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége, erre pedig a zánkai táborban lehetőség adódik minden évben.

Herczegh Anita a gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakóihoz érkezett, akiket rendszeresen meglátogat nyaranta Zánkán.

Herczegh Anita kötélhúzáson vesz részt a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban tett látogatásán 2019. augusztus 22-énForrás: MTI/Bodnár Boglárka

László Andrea Orsolya, az otthon vezetője elmondta, hogy 18-an érkeztek a gyergyószentmiklósi intézményből, ahol összesen 42 gyereket nevelnek. A tervek szerint jövőre 30 gyerek utazhat az otthon lakói közül Zánkára.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke azt mondta,

a fő cél a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatása az Erzsébet-táborokban,

amelyek idén Zánkán kívül Erdélyben, az ország több száz pontján napközis táborként, valamint Zalaszabarban és Tihanyban várták a táborozókat.

A táborok egész nyáron működnek, jövő héten indul az utolsó turnus

– mondta.

Herczegh Anita egy kisvonaton ül a gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthonból érkezett gyerekekkelForrás: MTI/Bodnár Boglárka

A tábort szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által kiadott közlemény szerint 2019-ben mintegy 130 ezer gyerek vesz rész az Erzsébet-táborok valamely programján. 2018-ban 126 ezer, 2017-ben több mint 100 ezer, 2016-ban pedig mintegy 90 ezer volt a résztevők száma.

Az idén már minden táborozó ingyenesen utazhat a táborba és onnan haza,

újdonság az is, hogy már 700 óvodás korú kisgyerek is részt vett az Erzsébet-táborok valamelyikének napközis táborában. Idén rendezték meg először a Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábort, amelyben krónikus betegségben szenvedő gyerekek nyaralhattak családjukkal 2019 tavaszán, összesen 200-an.

Herczegh Anita a gyerekek társaságában a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és TáborbanForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Erdélyben szinte egész évben tartanak Erzsébet-táborokat, tavasszal és ősszel összesen 3600 erdélyi magyar gyerek vehet részt háromnapos osztálykiránduláson, 2019-ben mintegy 1500-an utaztak a madarasi Hargitához Magyarországról.