Kásler Miklós: Emberhez méltó életformát kell átadni a gyerekeknek

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Klebelsberg Központ intézményvezetőinek kinevezési ünnepségén Budapesten, az ELTE Gömb aulájában
Vágólapra másolva!
Emberhez méltó életformát, gondolkodásmódot kell átadni gyerekeinknek, és azt szeretnénk, ha okosak lennének és jó nevelésben részesülnének - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós a Klebelsberg Központ intézményvezetőinek kinevezési ünnepségén úgy fogalmazott: azt szeretnénk,

ha a gyerekek az ősi kultúra, értékrend, az európai és keresztény értékek mentén élnék le az életüket,

abban, ami a magyarság elmúlt ezer évének gondolatiságát meghatározta.

Köszöntőjében a tárcavezető kitért arra, hogy a Belső-Ázsiából érkezett magyarság a kereszténység felvételével, ősi küldetéstudatával, hagyományaival, jellegzetes gondolkodásmódjával - fészket rakva a Kárpát-medencében - Szent István óta alakítja iskolarendszerét. Az 1400-as évek egyetemalapításaitól kezdve a magyarság - hagyományait megőrizve - "valami mást" teremtett ezen a területen, nemcsak a gondolkodásában és kultúrájában, hanem az élet minden területén - tette hozzá.

Utalva a kormány családbarát politikájára, Kásler Miklós azt mondta,

A kinevezett intézményvezetőkhöz szólva a miniszter azt mondta, az önök felelőssége nagy, hiszen a gyerekek jelentős részben olyanokká lesznek, amilyenre önök nevelik, oktatják őket, és amilyen példát mutatnak nekik. "Azt szeretnénk, ha a gyerekeink az ismeretek mellett jól neveltek, udvariasak lennének, felismernék a család értékeit, házasságot kötnének és gyermekeket nevelnének saját maguknak és a magyar nemzetnek."

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Klebelsberg Központ intézményvezetőinek kinevezési ünnepségén Budapesten, az ELTE Gömb aulájában Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter hozzátette, a pedagóguspálya rendkívül nehéz és komplex, de a magyarság mindig fel tudott mutatni a pedagógiában is nagy személyiségeket, mint például Eötvöst, Apponyit, Trefortot vagy Klebelsberg Kunót. Kásler Miklós örömét fejezte ki, hogy a pályázók ezt a tradíciót kívánják folytatni, munkájukhoz pedig sok erőt kívánt.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt: az igazgatóság nagy feladat és komoly felelősség, hiszen a tantestületen múlik az, hogyan neveljük, oktatjuk gyerekeinket.
Mint fogalmazott, mindenki merjen nagyot álmodni, minden igazgató alakítsa ki azt az oktatási profilt, amelyben minden diák minőségi oktatáshoz juthat.

- hangoztatta Hajnal Gabriella.

Csütörtökön több mint 350 intézményvezető vehette át kinevezését Bódis József oktatásért felelős államtitkártól, 108-an először lettek intézményvezetők.