Újabb budapesti kerületben esett szét az úgynevezett ellenzéki összeborulás

2019.08.22. 09:33

Erzsébetváros, Csepel és Józsefváros után Kőbányán is szétesett az ellenzék. A jelenlegi állás szerint önállóan indul az LMP, és a Jobbik is gondolkozik ezen. Teljes az ellenzéki káosz a fővárosban. 

Meghiúsult az ellenzéki összefogás Budapest X. kerületében, ahol korábban úgy tűnt, a fideszes polgármesternek, D. Kovács Róbertnek csupán egy komoly kihívója lesz, az ellenzéki szivárványkoalíció által támogatott Somlyódy Csaba személyében. A napokban viszont Tóth Balázs, a X. kerületi LMP vezetője bejelentette, hogy pártja külön indul a városrészben. Tóth most úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy az összes kőbányai választókerületben indítanak jelölteket, és az a stratégiájuk, hogy az így szerzett szavazatokkal minél több képviselőt próbálnak bejuttatni a kompenzációs listáról.

Gyurcsányék avatkoztak be ismételten 

Tóth Balázs korábban egy Facebook-posztban arról írt, hogy értesülései szerint Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője vétózta meg személyét. Mint kifejtette: az ellenzéki megállapodás szerint az LMP-nek minden kerületben járt volna legalább egy-egy képviselői hely, ám őt végül arra kérték, ne induljon.  Tóth erre csak akkor lett volna hajlandó, ha cserébe alpolgármesteri tisztséget kap – amihez nem szükséges, hogy megválasztott képviselő legyen. Ezt a kérést vétózta meg a DK-s politikus. – Nem tudom, hogy mit gondoljak erről, nem ismerjük egymást. A felsőbb szinteken történhetett valami gubanc – fogalmazott az LMP-s politikus.

A DK miatt nincs ellenzéki egység KőbányánFotó: Polyák Attila - Origo

Gy. Németh Erzsébet csak annyit mondott, hogy „mi nem pozíciókat osztogatunk, hanem a megfelelő jelölteket akarjuk állítani, akik legyőzhetik a Fideszt és Kőbányán Kovács Róbertet". Tóth Balázs szerint az történhetett, hogy valaki befeketíthette őt a DK-s politikusnál. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy elképzelhető: a Jobbik is külön indul Kőbányán. A Jobbik helyi vezetője, Tubák István hangsúlyozta, hogy még folynak az egyeztetések, amelyek legkorábban ma hozhatnak eredményt. A Jobbik jelenleg tehát a baloldali összefogással, az MSZP-vel, a DK-val, a Momentummal és a Párbeszéddel tárgyal.

Több jelölt lesz Erzsébetvárosban is

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormányellenes erők az ország legtöbb pontján képtelenek voltak létrehozni mostanra az egységet. Csak az elmúlt napban töménytelen mennyiségben bomlottak fel a nagy nehezen tető alá hozott megállapodások. A VII. kerületben 
a korábban jogerősen börtönbüntetésre ítélt, exszocialista Hunvald György közölte, hogy független jelöltként elindul a polgármesteri posztért. Erzsébetvárosban az egykori LMP-s Moldován László pedig két hete jelentette be, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület és a Puzsér Róbert főpolgármester-jelölthöz köthető Állampolgárok a Centrumban Egyesület elnevezésű civil szervezet jelöltjeként indul. 

Moldován László, Niedermüller Péter és Hunvald György is önállóan indul ErzsébetvárosbanForrás: MTI

Csepelen is szétesett az összefogás

A teljes összefogás Csepelen természetesen fake news-nak bizonyult, hiszen a Momentum Karácsony sajtótájékoztatója után néhány perccel már közölte, hogy kihátrál az ellenzéki összeborulásból, arra hivatkozva, hogy a XXI. kerületi MSZP-ben bűncselekmények gyanújába keveredett vezetők vannak, és a szocik amúgy is leszerepeltek még 2010 előtt. A liberális párt szerint az egyik ilyen „leszereplő" Szenteczky János, akit jogerősen elítéltek rágalmazásért, első fokon pedig hűtlen kezelésért. Ő a hírek szerint alpolgármester lehetne Csepelen, ha az ellenzéki lista nyerne.

Ráadásul most úgy néz ki, hogy Erdősi Éva közös ellenzéki polgármesterjelölt mögött álló több egyéni választókerületben induló képviselőt sem támogatja a Momentum, leszámítva természetesen a saját jelöltjeiket. Erdősi Éva egyébként az utolsó pillanatban lett közös jelölt, a helyi MSZP június 25-én cserélte le a már hónapok óta közös csepeli polgármesterjelöltként emlegetett Takács Mónikát,  akit a szocialisták 2018 novemberében óriási többséggel szavaztak meg közös jelöltnek, és támogatta Takácsot a DK és a Momentum is.

A már így is rendkívül zűrös helyzetet tovább bonyolítja, hogy a pártoktól független jelöltként, a Buckai Szövetség csepeli szervezetének nevében polgármesterjelöltként elindul az önkormányzati választáson az exjobbikos Pákozdi József.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK