A tehetséges fiatalok felfedezése és folyamatos támogatása közös nemzeti ügy - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Illés Boglárka azt mondta, idén a Nemzeti Tehetség Programban 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre,  és a következő évben is hasonló mértékű támogatásra lehet számítani.

Idén június-júliusban jelentek meg pályázati felhívások. A tehetséges fiatalok példaértékű innovációit támogató pályázat jelenleg is nyitva áll - mondta a helyettes államtitkár. A pályázati kategóriák közül a matematikai és a természettudományos képességet erősítő tehetséggondozó programoknak kiemelt szerepük van. 

A program keretében már óvodás kortól kezdve is támogatják a tehetséges fiatalok felfedezését és tehetségük kibontakoztatását. Ebben a munkában a pedagógusok segítségére is számítanak - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Illés Boglárka a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, évente 300-350 ezer tehetséges fiatalnak tudnak segíteni. 2015 óta például a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjon keresztül évente akár egymillió forinttal támogatják a fiatalokat.

Beszélt arról is, vannak fiatalok, akik már bebizonyították, hogy a támogatás jó helyre került,  a Keszthelyen megrendezett Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián például négy magyar borzérem, a hongkongi Nemzetközi Földrajzi Olimpián pedig ezüstérem született.