Számok bizonyítják: Karácsony polgármesterként is megbukott

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 19. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Miközben a budapesti kerületek az elmúlt években nagyot léptek előre a fejlesztések terén, a kerületvezetők túlnyomó többsége több milliárd forintos beruházást tudott végrehajtani, míg Zuglóban csupán hatmilliárdnyi fejlesztés történt, addig az ugyanakkora népességű XIII. kerületben közel harmincmilliárd forint. Karácsony Gergelyt nemcsak Angyalföld, hanem a jóval kisebb népességű és területű Ferencváros és Terézváros is messze lehagyta, nem is beszélve a budai kerületekről, vagy éppen Kőbányáról, vagy Rákosmentéről. A Berki Krisztiánhoz vagy Puzsér Róberthez hasonlóan teljesen alkalmatlan főpolgármester-jelölt kerületvezetőként is csúfosan megbukott.
Vágólapra másolva!

Lassan véget ér a 2014-ben hivatalba lépő önkormányzati vezetők mandátuma. Ilyenkor természetes, hogy megpróbáljuk összegyűjteni, hogyan is teljesítettek az önkormányzatok a mögöttünk hagyott években. Azt próbáltuk megnézni, hogy a 23 budapesti kerület milyen eredményeket ért el 2014 óta. A legjobb mérőszám a beruházások összege volt. A fő nehézséget az okozza, hogy például a XI. kerületnek teljesen más lehetőségei vannak, mint mondjuk az I. kerületnek, mivel nemcsak népességben, hanem területben is nagyon eltérnek egymástól.

Ranglistát értelemszerűen nem lehet felállítani a budapesti kerületek között, de a fejlesztésekre költött források, és a megvalósult beruházások jó támpontot adhattak arra nézve, hogyan is teljesítettek a 2014-ben megválasztott városvezetők. Az értékelés során megpróbáltuk azt is figyelembe venni, hogy teljesen más megítélés alá esik egy járdafelújítás, mi egy új piac vagy uszoda megépítése. Cikkünk elkészítéséhez megkerestük az önkormányzatokat, valamint átnéztük az általuk kiadott kiadványokat is.

Budapest nagy része látványosan fejlődik, miközben Zugló lemarad a fejlesztési számok alapján Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Óriási fejlesztések városszerte

A teljes budapesti összkép azt mutatja, hogy szinte mindegyik kerületben nagyon komoly fejlesztések történtek az elmúlt években. Csak példaként érdemes kiragadni, hogy a III. kerületben öt év 15 darab 100 millió forintnál értékesebb projekt zárult le, kilenc jelenleg is folyamatban van, és egy pedig előkészítés alatt. Több szakrendelő teljesen megújult Óbudán, kiemelkedik a békásmegyeri piac megújulása, ami 2020-ra fejeződik be.

A III. kerületben összességében több mint 13 milliárd forintot költöttek fejlesztésre.

Érdemes megnézni két kisebb kerületet is. Terézvárosban az önkormányzat értéknövelő beruházásainak köszönhetően a kerület vagyona 2011 óta mintegy 9,5 milliárd forinttal nőtt. Ezen időszakon belül 2014-2018 között a növekedés összegszerűen elérte a 6 milliárd forintot.

2014-től a 2018. évi zárszámadásig bezárólag meghaladta a kerületi fejlesztések összese a 6 milliárd forintot,

amely 2019-ben további mintegy 2,5–3 milliárd forinttal fog nőni.

Közel 20 milliárdból fejlődött Ferencváros

Ferencvárosban az önkormányzat által kapott adatok szerint 2014-18 között több mint 17 milliárd forint ment el fejlesztésre. Így többek között megújult a Ferenc tér, valamint elkészült a József Attila lakótelep Központi Nagyjátszótér, pihenőpark és „mini KRESZ-pálya" is. Befejeződtek az Aszódi lakótelepen a közvilágítás fejlesztési munkái, valamint az érintett terület melletti MÁV-lakótelepen, a vízhálózat korszerűsítési közműépítési munkák is. Ferencvárosban továbbra is zajlik a társasházak, lakóépületek felújításainak önkormányzati költségvetés általi támogatása, pályázati rendszeren keresztüli több száz millió forint fedezettel történő támogatása, amely a 2018-as évben már elérte a 230 millió forintot.

Ferencvárosban is nagyon sok fejlesztés volt az elmúlt években Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ha lakosság és méretarányosan nézzük a kerületek, akkor az egyik éllovasa a fejlesztéseknek a X. kerület.

Kőbányán több mint 15 milliárd forint jutott ebben a ciklusban beruházásokra.

Érdemes kiemelni, hogy az elmúlt években az 1 milliárd forintot meghaladta a rendelők felújítása. 2014 óta több mint 1,5 milliárd forintot költött a városvezetés a bölcsődék-óvodák felújítására. Kőbányán a több mint 2 milliárd forintból megújult Újhegyi sétány kiérdemelte a Magyarország legszebb főtere elismerést, az új piactérrel és megújult közösségi házzal is rendelkező korzó egy 20 ezres városrész mindennapjait teszi teljessé. A leromlott állapotú, széttagolt önkormányzati tulajdonú lakásállomány állapotát folyamatosan javítják, saját erőből, több mint 1 milliárd forintos beruházással több mint 160 lakás felújítását végezték el.

A kerületben több befejeződött és folyamatban lévő állami beruházás zajlik:

  • Operaház műhelyháza a MÁV egykori Északi Járműjavítójában
  • Közlekedési Múzeum a Diesel-csarnokban
  • Új kosárlabdacsarnok a Harmat Általános Iskola udvarán
  • Fehér úti 50 méteres fedett lőtér

A piaci beruházások terén is nagy áttörés történt a kerületben az elmúlt években:

  • Bosch fejlesztőközpont
  • Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. új tesztlabor
  • Ceva-Phylaxia vakcinagyártó üzem
  • Continental Automotive Hungary tanműhely

Tízmilliárdos fejlesztések a külső pesti kerületekben

A külső pesti kerületekben is rengeteg beruházás történt az elmúlt években.

A XVII. kerületben több mint kilencmilliárd forint jutott fejlesztésekre.

Rákosmentén több mint húsz olyan beruházás valósult meg az elmúlt 5 évben, melynek értéke több mint 100 millió forint volt.

A XVI. kerületben pedig fejlesztésre 2014 és 2019 között 14,7 milliárd forintot költöttek.

Ennek 38,1 százalékát iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, egészségügyi intézményekre, 34 százalékot útépítésre, útfelújításra, járdafelújításra, csapadékvíz-elvezetésre fordítottak.

Karácsony Gergely, a sereghajtó

Nézzük meg, hogy két azonos népességű és egyben ellenzéki vezetésű kerületben, hogyan is alakultak a fejlesztések a mögöttünk hagyott öt évben.

A XIII. kerületben öt év alatt 29 milliárd 971 millió forint jutott fejlesztésre.

Éves bontásban 2014-ben 5,162 milliárd, 2015-ben 4,297 milliárd, 2016-ban 4,556 milliárd, 2017-ben 8,117 milliárd, 2018-ban 7,839 milliárd forint jutott. A 2019-es évre pedig 12 milliárd 156 millió forint a tervezet.

A Karácsony Gergely vezette Zuglóban ez idő alatt 6,681 milliárd forint jutott fejlesztésre.

A kerület vezetése a több mint félmilliárd forintból megvalósuló Pillangó Park felújítására a legbüszkébb.

A felújítást máig tartó tiltakozások kísérik, mivel az ott élő emberek szempontjait egyáltalán nem vették figyelembe. Csak egy komolyabb tiltakozás akadályozta meg, hogy a magát „zöld" polgármesterként reklámozó Karácsony vezette önkormányzat ne hajtson végre egy komolyabb fairtást.

Karácsony kerületvezetőként is csúfosan megbukott Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A számok alapján is jól látszik, hogy a beruházások zuglói alakulása is azt mutatja, Karácsony teljesen alkalmatlannak bizonyult kerületvezetőnek.

Miközben a jóval kisebb VI. kerületben, vagy éppen lakosságszámban kisebb Kőbányán nagyságrendekkel többet költenek beruházásokra-fejlesztésekre, addig Zuglóban gyakorlatilag nem történt semmi az elmúlt öt évben a vagyonfelélésen kívül. A kerületben jelenleg is több tucat beruházás áll, a képviselő-testület döntéseinek jelentős részét pedig nem hajtotta végre a zuglói önkormányzat.

Az elmúlt öt évben, miközben minden budapesti kerület nagyot lépett előre a fejlesztések terén, addig Zuglóban az egyhelyben állás volt a jellemző. Karácsony a kerület ügyes-bajos dolginak intézése helyett hol miniszterelnök, hol főpolgármester akart, akar lenni, miközben Zuglót elborítja a gaz és a szemét. Jól látszik, a nem létező Párbeszéd politikusa kerületvezetőként is megbukott.