Gyilkossági ügyben indult nyomozás a rejtélyes halálesettel kapcsolatban

2019.08.23. 10:56

Fordulat történt a debreceni, 22 éves Sarolta ügyében, akire 2014-ben találtak rá holtan. A rendőrök öngyilkosságként kezelték a halálát, amibe a családja nem nyugodott bele. A nyomozásban és a helyszínelők munkájában is kételkedő rokonok a Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesülethez fordultak, akik beadványban kérték, hogy vizsgálják meg újra a rejtélyes esetet. A rendőrök ma már gyilkossági ügyként kezelik. 

Hétfő este Saci gyermekével és az élettársammal beültünk egy debreceni gyorsétterembe. Egy váratlan pillanatban körülvett hét ember, köztük az a férfi is, akivel a halála napján együtt volt a lányom. Teljesen lefagytam, hogy a gyilkossal állhatok szemben. Előtte sosem találkoztunk. Azt  mondta, szerették egymást a lányommal, szenved azóta, hogy megölte magát" 

– mondta a Borsnak Tóth Mária, a nő anyja, aki ezzel kapcsolatban is feljelentést tett a hét elején. 

Kötélen lógott a lány holtteste

Balogh Sarolta évekig külföldön dolgozott, 5 évvel ezelőtt, a halála évében, az anyukájával és 5 éves gyerekével lakott Debrecenben. A halála napja hétfőre esett, pár nappal azelőtt átment egy helyi férfihoz, ahonnan már nem tért haza. 

Ígérete szerint pont hétfőn jött volna haza. Még egy taxit is hívott délelőtt, de a házból valaki más ment ki a sofőrhöz, és közölte: Saci nem megy sehova" 

- mondta a testvére, Mária a Borsnak, még korábban.  

Mint utólag megtudtam, délben még együtt lángosozott ezzel a férfival, egy órakor azonban felhívta egy kedves ismerősét, egy idősebb német férfit, aki amolyan apafigura volt számára, Sacira a lányaként tekintett. Többször küldött is neki pénzt, hogy támogassa. Őt hívta kétségbeesetten, hogy küldjön most is pénzt, mondván: 'ezek megölik'. A német azonban nem vette komolyan a segítségkérést, így nem teljesítette a kívánságot" 

- tette hozzá.

A rokonok szerint a nő a fenyegetőző házában volt, ahonnan a házigazda elment, autóba ült és balesetet szenvedett. Ezt megírták Saroltának is egy SMS-ben.

Levágta a redőnyzsinórról

Amikor a férfi hazaért, azt mondta, Saroltát 

"felakasztva találta." 

A nyomozók szerint redőnyzsinórral végzett magával. A férfi levágta róla, aztán segítséget hívott. 

Véleményünk szerint egy színjáték volt az egész. Saci miért nem távozott onnan, amíg egyedül volt, ha egyébként félt? Szerintem épp azért, mert akkor már halott volt" 

– idézi Mária szavait az újság. 

A férfi pár nappal később elküldte a nő ruháit és a telefonját, amiben testvére elmondása szerint egyetlen üzenet volt, amit a balesetről kapott. 

Balogh Sarolta most 10 éves gyerekét azóta a nagymamája neveli.

Nem adták fel

Mivel rokonai kételkedtek az öngyilkosság-teóriában, mert szerintük nem tudott volna magával végezni a nő, és abban is, hogy a nyomozók rendesen végezték a munkájukat, a Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesülethez fordultak. 

A boncolást végző szakértő szerint több horzsolás, zúzódás és tűszúrások nyomai is voltak a testén, ezek keletkezésének idejét azonban nem vizsgálták. Véleményünk szerint könnyen elképzelhető, hogy az áldozat a halála előtti védekezésben szerezte a sérüléseket" 

– magyarázta Vidák Aladár, az egyesület elnöke, aki szeretné elérni, hogy újrainduljon a nyomozás. 

A helyszínen ujjlenyomatot és DNS-mintát sem rögzítettek, de még az áldozat családját sem hallgatták ki, így a házigazda pénzkövetelésével kapcsolatos életveszélyes fenyegetőzése egy új körülmény. Továbbá azt is kifogásoljuk, hogy a telefonját sem vizsgálták meg" 

– tette hozzá a jogvédő.

A nő testvére azt mondja, 

a rejtélyes haláleset megismétlődött két évvel ezelőtt, és akkor is öngyilkosságot állapítottak meg. 

A jogvédők az ügyészség mellett dr. Petőfi Attilához, a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály vezetőjéhez fordultak, 

aki az ország egyik legjobb és legtapasztaltabb nyomozóiból álló csapatának élén több döglött ügyet is sikeresen megoldott már.

Fordulat történt

A jogvédők beadványa alapján 

ma már gyilkossági ügyként kezelik Sarolta halálát a nyomozók. 

Egy csatát ezzel ugyan megnyertünk, de a háborút is szeretnénk. Azon vagyunk, hogy vádat emeljenek, és kiderüljön a teljes igazság. A boncolási jegyzőkönyv szerint a testen többek között horzsolásokat, zúzódásokat és tűszúrásokat is találtak, amik idegenkezűségre utalhatnak. A következő lépés, hogy egyértelműen beazonosítsuk az elkövetőt" 

– mondta Vidák Aladár, a Reménytelen Ügyek Harca Jogvédő Egyesület elnöke, majd hozzátette, hogy több hibát vétettek a nyomozás során. 

A helyszínen ujjlenyomatot és DNS-mintát sem rögzítettek és a lány rokonait sem hallgatták ki, 

"így a házigazda pénzkövetelésével kapcsolatos életveszélyes fenyegetőzés is egy új körülmény."

Ha érdeklik a Kiemelt csoport nyomozásai, a Kiemelt Ügyek Kovács Noémivel című műsorban megnézheti őket.