Gulyás Gergely: 9 ezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

2019.08.23. 10:54

Az idei évben 9 ezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptember 30-ig, valamint a közfoglalkoztatottak is kapnak nettó 54 ezer forintos pluszjuttatást - jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosságon Káel Csaba lett. 

Ha az országban a gazdasági növekedés lehetőséget ad pluszjuttatásra, akkor azt a kabinet megteszi. A kormány úgy döntött, hogy az idei évben 9 ezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptember 30-ig - jelentette be Gulyás Gergely. Ha az országnak jobban megy, abból a nyugdíjasoknak is részesülnie kell. A rezsiutalványt március 31-ig lehet felhasználni. Először Budapesten kézbesítik majd a rezsiutalványokat, de szeptember 30-ig mindenhová eljut - mondta a miniszter. 

Nyugdíjprémiumot és nyugdíjkiegészítést is kapnak majd az érintettek - tette hozzá. 

Gulyás Gergely: 9 ezer forintnyi rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasokForrás: MTI/Máthé Zoltán

Minden évben kaptak egyszeri juttatást a nyugdíjasok, ezért nem kapcsolódik ez a mostani lépés a választásokhoz - mondta egy kérdésre Gulyás. 

A rezsiutalványokról még a héten teljes körű tájékoztatást ad majd a kabinet – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Azok kapnak utalványt, akik 2019 májusában már nyugdíjas jogviszonyban voltak - hangsúlyozta a miniszter. 

54 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak a közmunkások

Gulyás Gergely közölte:  azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek. 

Átalakuló szervezet 

A kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatást az ITM fogja felügyelni. A felsőoktatási területet továbbra is Bódis József fogja felügyelni. Ezek a változtatások szeptember 1-jével megtörténnek – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Maruzsa Zoltán vezeti majd a közoktatási területet. Azért is került a felsőoktatás az ITM-hez, mert több dolog indokolta ezt, minthogy az Emminél maradjon, a döntésnek nincsen személyi oka - mondta Gulyás. 

A felsőoktatás az ITM-nél jóval nyitottabb lehet aziránt, hogy a gazdaság igényeinek kell megfelelni. Persze vannak olyan szempontok a felsőoktatásban, ahol nem a gazdasági élet érdekei a fontosak, így ezeket is figyelembe kell majd venni.  

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a közelgő férfi kézilabda-Eb-re egy új sportcsarnokot épít a kormány, a közbeszerzési eljárás folyamatban van.  A legolcsóbb árajánlat nyerhet majd, de 100 milliárd forint felett nem lehet szerződést kötni. Az új csarnoknak 20 ezer főt kell befogadni – hangsúlyozta Gulyás.

Káel Csaba lett Andy Vajna utódja

A Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy Káel Csaba lett az új filmügyi kormánybiztos. 

Gulyás Gergely a nemrégiben lezajlott Merkel-látogatásról azt mondta, hogy a kancellár is elismerte a kormány gazdaságpolitikájának a helyességét. A kabinet továbbra is kiegyensúlyozott viszonyra törekszik minden nagyhatalommal.

Semmilyen létszámstop nem lépett életbe a közigazgatásban - mondta egy kérdésre Gulyás. Korábban volt egy 15 százalékos létszámcsökkentés, és a kormány nem is kíván a mostani számokon változtatni. A területi közigazgatásba továbbra is várnak dolgozókat, míg a központi közigazgatásban megfelelő a mostani létszám - tette hozzá. 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy nincs döntés kormányzati szinten a műanyagmentesség bevezetéséről. 

Gulyás: Az ellenzéki pártok drogliberalizációra készülnekForrás: MTI/Máthé Zoltán

A bankok nyitottak

A Miniszterelnökség vezetője szerint Trócsányi László hatalmas felhatalmazással rendelkezik, ezért bízik benne, hogy az Európai Parlament ezt majd figyelembe veszi, amikor biztosjelöltként áll a testület elé.  

Gulyás Gergely egy kérdésre azt mondta, a kormány plakátértékesítési felületekkel nem foglalkozik. 

A Miniszterelnökség vezetője a Babaváró hitellel kapcsolatos kérdésre azt mondta, a jegybank feladata a különféle visszás esetek feltárása és kivizsgálása. Úgy látja, a bankok nyitottak minél több szerződés megkötésére, de persze vannak vitás esetek.  A szabályozás jól sikerült, de ha szükséges valamin változtatni, akkor a kabinet lépni fog. 

Drogliberalizációt akar az ellenzék

Gulyás Gergely egy másik kérdésre közölte, nincs kétsége afelől, hogy az ellenzéki pártok célja a drogliberalizáció. 

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy a magyar kormány minden olyan esetben vétózni fog az uniós költségvetés ügyében, ha a források kiosztását valamilyen jogállami elvhez kötnék. Gulyás kijelentette, hogy a német fél részéről sem merült fel ilyen igény, hogy a következő költségvetés kapcsán ilyen kitételek legyenek. Az unió egységét aláásná, ha a jogállamiság kapcsán lévő vitákat tovább mélyítenék, mivel például Finnország esete mutatja, hogy ha a magyar kabinet olyan gyakorlatot folytatna, mint Helsinki, akkor nagyon komoly támadások érnék Budapestet.  

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, nyugdíjkorrekció és nyugdíjprémium is lesz még idén. 80 ezer forintos nyugdíjak felett 20 ezer forintos nyugdíjprémium várható. 

Gulyás: Nyugdíjkorrekció és nyugdíjprémium is leszForrás: MTI/Máthé Zoltán

Senki nem kívánhatja vissza a Gyurcsány-korszakot

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy a Velencei-tóban turisztikai szempontból még nagyon sok lehetőség van.  A kormány nemcsak azt nézi, hogy összességében, hogyan változik a hazai turizmus szerkezete, hanem regionális adatokat is figyel, így ahol vannak még szabad kapacitások, ott azt ki is fogja használni - tette hozzá. A turizmust továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti a kabinet - mondta Gulyás.  

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az alapvető szabadságjogokat korlátozták, államcsőd következett be. Az ő ideje alatt volt a legrosszabb a kormányzás minősége, senki nem kívánhatja vissza azt az időszakot – tette hozzá.

Egyelőre nem változnak a hajózási szabályok

A Hableány-tragédia kapcsán még vádemelés sem történt, de arra lehet következtetni, hogy súlyos személyi mulasztások vezethettek a szerencsétlenséghez – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Kijelentette, hogy amíg nem zárulnak le teljesen a vizsgálatok, addig nem indokolja semmi a hajózási szabályok megváltoztatását.  Természetesen, ha a vizsgálatok véget érnek, és lesznek javaslatok, akkor azt a kabinet mérlegelni fogja – tette hozzá.

Elvárás a kórházi intézményvezetőkkel szemben, hogy gondoskodjanak arról, hogy a nyáron használt műtőkben legyen klímaberendezés - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az intézményvezetőknek jeleznie kell a problémát az Állami Egészségügyi Központ felé, és mivel az ország gazdasági helyzete megfelelő, ezért meg lehet oldani ezt a problémát - tette hozzá. Ha valaki ezt nem tudja saját hatáskörben megoldani, akkor kérjen segítséget - hangsúlyozta a miniszter.