Gyurcsányné régi, számos botrányt okozó harcostársát is magával vitte az Európai Parlamentbe

DOBREV Klára
Strasbourg, 2019. július 16. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ahogy azt korábban az Origo írta meg elsőként, Gyurcsányné brüsszeli asszisztensként alkalmaz egy olyan portugált, Jose Alberto Alves Pereira személyében, aki korábban a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének - konkrétan a delegációvezetőnek - volt tanácsadója az előző EP-ciklusban, és nyomoz ellene a portugál rendőrség. A tanácsadó ugyanis, akihez Gyurcsányné annyira ragaszkodott, 2014-2015 környékén mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, és hogy ezt leplezze még dokumentumokat is hamisított. Ezért kellett távoznia a portugál küldöttségtől. Az eset kapcsán számos kérdés felmerült, többek közt az, hogy vajon mit kapott ezért cserébe Gyurcsányné? Gyurcsányné a DK-delegációhoz akkreditált asszisztensei között is találtunk érdekes, régi visszatérő nevet, Heil Péter személyében, aki az NFÜ elnökhelyettese volt 2002-től, Gyurcsánynéval egyidejűleg. Heil neve olyan botrányos ügyekben is felmerült, mint a fejlesztési informatikai rendszer zűrös kijátszása a Welt 2000 Kft-nek, amely ügyben még mindig nyomozás folyik hűtlen kezelés gyanúja miatt. Heil az NFÜ után Bajnai kabinetfőnöke is volt, de Gyurcsányék a kormányváltást követően sem engedték el a kezét, hiszen a családi cégbirodalom zászlóshajójának számító Altus-ban lett tanácsadási igazgató. Az pedig különösen pikáns, hogy a volt NFÜ-vezér volt az ellenőr, aki az Altus-on keresztül vizsgálhatta az uniós pénzek lehívását az Európai Bizottság megbízásából.
Vágólapra másolva!

Heil Péter nem tegnap került a baloldal közelébe. LinkedIn-en elérhető életrajza szerint, már a Horn-kormány kabinetében is dolgozott, de igazán a húsosfazék közelébe a Medgyessy- majd Gyurcsány-kormányok alatt került, hiszen 2002-től 2007-ig volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese, éppen Gyurcsány Ferencnével egyidejűleg.

Heil és Gyurcsányné ezen közös időszakához olyan botrányok köthetőek, mint az EMIR-ügy, amelyben még mindig nyomoz hűtlen kezelés gyanúja miatt a készenléti rendőrség.

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, a 2010 előtti balliberális kormányok ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselői miatt nagyságrendileg 18 milliárd forintos kár érhette a magyar államot. A kifogásolt időszakban az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló informatikai hálózattal (EMIR) kapcsolatos megállapodásokat a néhai szocialista képviselő, Komáromi András által alapított Welt 2000 Kft.-vel állami részről a később Gyurcsány-féle Altus vezetői, így a bukott miniszterelnök felesége, valamint Heil Péter kötötték meg.

Heil volt az, aki korábban aláírta azt a szerződést, amellyel egy külső cégnek, a Welt 2000 Kft.-nek szervezték ki az egész uniós támogatási rendszer informatikai rendszerét.

Az EMIR-ügy legnagyobb problémája az, hogy nem volt nyílt közbeszerzés, sem nyilvános pályáztatás.

Mint emlékezetes, a feltárt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság 18 milliárd forintnyi uniós támogatást követelt vissza hazánktól, a nyomozás emiatt vette kezdetét, még Lázár János korábbi kancelláriaminiszter feljelentésére.

Heil az NFÜ-t követően, 2007-től az önkormányzati és területfejlesztési, a nemzetgazdasági majd a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcánál, majd a Miniszterelnöki Hivatalban szakállamtitkári, illetve kabinetfőnöki beosztást töltött be.

Bajnai Gordon kabinetfőnöke is volt. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az Altuson keresztül ő ellenőrizte a magyar uniós pénzek felhasználását

No, de a 2010-es kormányváltás után sem engedték el Heil kezét Gyurcsányék, hiszen a cégbirodalmuk zászlóshajójának számító Altusban volt tanácsadási igazgató, illetve a LinkedIn szerint a mai napig is az.

Gyurcsányné az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a pozíciója különösen annak fényében volt pikáns - ahogy arról a Pesti Srácok akkori cikke beszámolt - hogy Heil 2015-ben, mint az Altus által delegált ellenőr vizsgálhatta az Orbán-kormány uniós pénzeinek elköltését,

úgy, hogy korábban a baloldali kormányok alatt még épp a rendszer kiépítésén dolgozott az NFÜ élén.

Mint emlékezetes az Altus ebben az évben hatalmas botrányt okozva, elnyert az Európai Bizottságtól egy ötmillió eurós megbízást a magyar uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésére.

Sőt a PestiSrácok.hu akkori információi szerint a tárcákhoz Heil Péter e-mail címéről érkeztek az Altus levelek, amelyekben Gyurcsány cége arra szólított fel, hogy a minisztériumok szolgáltassák ki a szükséges adatokat.

Úgy látszik, Gyurcsányné Brüsszelbe is magával vitte a jól bejáratott, számos botrányos ügyben érintett helyettesét.

Komoly összeget csalt ki Gyurcsányné másik asszisztense

Először az Origo írta meg, hogy Gyurcsányné asszisztensei között megtalálni egy Alves Pereira nevű személyt, aki az előző uniós ciklusban az S&D képviselőcsoportjához tartozó portugál Szocialista Párt (PS) küldöttségének tanácsadója volt. Már önmagában az is komoly kérdéseket vet fel, hogy Gyurcsányné miért éppen egy portugál férfit választott segítőjének, azonban Alves Pereira előéletét megismerve csak tovább sokasodnak a kérdőjelek.

A szocialista tanácsadó ugyanis egy súlyos korrupciós botrány főszereplője, amellyel kiemelten foglalkozott a portugál média. Az Observador nevű portugál lap áprilisban arról írt, hogy a gyanú szerint

Gyurcsány Ferenc, Gyurcsány Ferencné, Molnár Gyula és Ujhelyi István 2016 őszén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsányné újdonsült asszisztense mintegy 20 ezer eurót tulajdoníthatott el a Madeira, -és az Azori-szigetekről érkező parlamenti látogatóktól.

A lap hozzátette, hogy összesen 12 látogatásról, és 378 személyről volt szó. A botrány komoly fordulatot vett azzal, hogy

Alves Pereira lett a lisszaboni DIAP által indított nyomozás első számú gyanúsítottja,

Az Observador kiemelte, hogy Gyurcsányné segítője meghamisította az Európai Parlamenttől, az S&D-től, az utazási irodáktól származó eredeti dokumentumokat, jellemzően a látogatók utazási, valamint szállásköltségeit manipulálta. Mindig figyelt arra, hogy készpénzben fizessenek neki azért, hogy ne lehessen követni a kifizetéseket.

A lap szerint az esetre valamikor 2014-2015 környékén került sor, ugyanakkor kiemelték, hogy a történet vélhetően egészen a 2000-es évek végéig nyúlik vissza, amiből azt a következtetést vonták le, hogy az ellopott összeg ennél lényegesen nagyobb lehet. A gyanú szerint.

a portugál tanácsadó több frakciótag aláírását is meghamisította,

így többek között Liliana Rodrigues, Ricardo Serrão Santos, és Ana Gomes, korábbi EP-képviselőét, utóbbi ezt meg is erősítette az Observadornak. Mindenképpen érdekes, hogy a PS delegációját valamikor 2015 és 2016 között értesítették a szabálytalanságokról, azonban a belső ellenőrzésre csak 2018-ban került sor. Az ügy vége az lett, hogy a PS delegációja felfüggesztette Alves Pereirat a pénzügyi tevékenységek végzésétől, így elvonták tőle a parlamentbe látogató csoportok támogatásainak operatív és pénzügyi irányítását. Ennek ellenére többször részt vett ezt követően az EP brüsszeli ülésein.

A lap áprilisi cikkében azt írta, pártbeli forrásokra hivatkozva, hogy a portugál tanácsadó szerződése június 30-án amúgy is lejár.

Ez így történt, csakhogy Jose Alberto Alves Pereira nem tűnt el, csak Gyurcsányné mellé ejtőernyőztették.

A kérdés egyértelmű:

mit kapott ezért Gyurcsányné cserébe?