Móri mészárlás: Weiszdorn ma már inkább lelőné a tömeggyilkos bűntársát

Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak, móri mészárlás
Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak
Vágólapra másolva!
Mindenre emlékszik a tizenhét évvel ezelőtti móri mészárlás még életben lévő résztvevője. A Blikknek azt mondta, ma is rémálmai vannak, és bár tudja, hogy társa, Nagy László öngyilkos lett a börtönben, már nem találkozhatnak, ő még mindig félelmet érez, ha rágondol. Azt is mondta, hogy a mai fejével lelőtte volna Nagy Lászlót, és akkor talán megakadályozhatta volna, hogy mindenki meghaljon a móri Erste bankfiókban a bankrablás idején. Arra is van magyarázata, hogy miért nem hagyott senkit életben a társa. 
Vágólapra másolva!

Weiszdorn Róbertet, mint veszélyes bűnözőt, egy úgynevezett Hosszúidős Speciális Részlegben (HSR) őrzik, ahova az életfogytig vagy legalább tizenöt évre elítéltek kerülnek.

– mondta a lapnak a móri mészárlásként elhíresült bankrablás még élő résztvevője. Társa öngyilkos lett a börtönben, még a tárgyalása előtt.

Weiszdorn Róbert az ítélethirdetésre érkezik Forrás: MTI

Tizenhét évvel ezelőtt

2002. május 9-én délben két férfi lépett az Erste bank móri fiókjába. Fegyvert vettek elő. Felhúzták a ravaszt, és szó szerint levadászták a fiókban lévőket, alkalmazottakat és ügyfeleket egyaránt.

Nyolcan haltak meg ezen a napon. Hatan a helyszínen, ketten a kórházban.

Több mint 7 millió forintot vittek magukkal a bankrablók.

Először két körözött bűnözőt gyanúsítottak meg a kivégzésszerű mészárlással, végül két másik gyanúsítottat ítéltek el. Ekkor jöttek rá a nyomozók, hogy hibáztak, mert nem az igazi mészárosokat állították a bíróság elé.

Weiszdorn Róbert és Nagy László csak öt évvel a gyilkosságok után került a látóterükbe.

Nagy öngyilkos lett még azelőtt, hogy megvádolhatták volna, a társát viszont 2010 végén jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azzal, hogy legalább negyven évet kell börtönben töltenie.

– idézte fel a férfi.

Halottszállító kocsiba helyezik az egyik áldozatot Forrás: Földi Imre/MTI

Miért kellett mindenkit lemészárolni?

A móri mészárlás az egész országot megrázta, mert előtte nem fordult még elő hasonló. A bankrablók általában nem ölnek meg senkit, csak a pénzt akarják elvinni, ennél az esetnél viszont nem volt kérdéses, hogy nem akarták életben hagyni azokat, akik a fiókban vannak.

Az sosem derült ki, hogy ennek mi volt az oka.

"Rengetegen felróják nekem, hogy ha ez valóban így volt, miért nem mentem be a rendőrségre, és mondtam el, hogy mit tettünk. Ma is csak azt tudom mondani, hogy egy rettentő naiv ember voltam, akit László totális lelki terrorban tartott. Féltem tőle, azzal fenyegetett, hogy a családomon áll bosszút, ha bármit teszek. És én ezt elhittem neki. Mindenki azt hiszi, hogy teljes fikció, amiket a halála előtt leírt,

bizonyos külföldi bűnözőkről, akikkel kapcsolatban állt, de én a saját szememmel láttam, hogy ez így van.

Ma sem tartom kizártnak, hogy valamiféle küldetést hajtott végre ezeknek a figuráknak a megbízásából.

A bankban is iratokat keresett,

és nagyon ideges volt, amikor nem találta"

– mondta a férfi, aki ma is félelmet érez, amikor Nagy László eszébe jut, és rémálmai vannak a bankrablás miatt.

Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannak Forrás: Tóth Gyula/MTI

Bár a biztonsági őr megölésével Weiszdornt vádolták meg, ő máig tagadja, hogy ő végzett volna ezzel az áldozattal, most is azt mondta a Blikknek, hogy a társa adta le rá az utolsó, a halálos lövést. A háromgyerekes Weiszdorn, aki saját bevallása szerint nagyon megváltozott a rácsok mögött, mert teológiát tanul és nyelveket, 28 évig biztosan nem szabadulhat a HSR-körzetből.