Mindenre emlékszik a tizenhét évvel ezelőtti móri mészárlás még életben lévő résztvevője. A Blikknek azt mondta, ma is rémálmai vannak, és bár tudja, hogy társa, Nagy László öngyilkos lett a börtönben, már nem találkozhatnak, ő még mindig félelmet érez, ha rágondol. Azt is mondta, hogy a mai fejével lelőtte volna Nagy Lászlót, és akkor talán megakadályozhatta volna, hogy mindenki meghaljon a móri Erste bankfiókban a bankrablás idején. Arra is van magyarázata, hogy miért nem hagyott senkit életben a társa. 

Weiszdorn Róbertet, mint veszélyes bűnözőt, egy úgynevezett Hosszúidős Speciális Részlegben (HSR) őrzik, ahova az életfogytig vagy legalább tizenöt évre elítéltek kerülnek. 

Még mindig álmodom a bankban történtekről, és pontosan tudom, hogy amíg élek, ez így lesz. Egyetlen vigaszom a valláson kívül, hogy a családom és a barátaim kitartanak mellettem" 

– mondta a lapnak a móri mészárlásként elhíresült bankrablás még élő résztvevője. Társa öngyilkos lett a börtönben, még a tárgyalása előtt.

Weiszdorn Róbert az ítélethirdetésre érkezikForrás: MTI

Tizenhét évvel ezelőtt

2002. május 9-én délben két férfi lépett az Erste bank móri fiókjába. Fegyvert vettek elő. Felhúzták a ravaszt, és szó szerint levadászták a fiókban lévőket, alkalmazottakat és ügyfeleket egyaránt. 

Nyolcan haltak meg ezen a napon. Hatan a helyszínen, ketten a kórházban. 

Több mint 7 millió forintot vittek magukkal a bankrablók.

Először két körözött bűnözőt gyanúsítottak meg a kivégzésszerű mészárlással, végül két másik gyanúsítottat ítéltek el. Ekkor jöttek rá a nyomozók, hogy hibáztak, mert nem az igazi mészárosokat állították a bíróság elé. 

Weiszdorn Róbert és Nagy László csak öt évvel a gyilkosságok után került a látóterükbe. 

Nagy öngyilkos lett még azelőtt, hogy megvádolhatták volna, a társát viszont 2010 végén jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azzal, hogy legalább negyven évet kell börtönben töltenie. 

Tudom, hogy sokan nem hiszik el, de nekem fogalmam sem volt arról, hogy miközben én álltam a bank ajtajában, Nagy halomra lőtte az embereket. Ha tudom, valószínűleg végeztem volna vele, hogy a többiek megmeneküljenek. Tompa puffanásokat hallottam, azt hittem, a falra vagy a levegőbe tüzel, hogy megijessze az alkalmazottakat, és megkapja a pénzt. Sajnos csak utólag tudtam meg, hogy mit művelt" 

– idézte fel a férfi.

Halottszállító kocsiba helyezik az egyik áldozatotForrás: Földi Imre/MTI

Miért kellett mindenkit lemészárolni?

A móri mészárlás az egész országot megrázta, mert előtte nem fordult még elő hasonló. A bankrablók általában nem ölnek meg senkit, csak a pénzt akarják elvinni, ennél az esetnél viszont nem volt kérdéses, hogy nem akarták életben hagyni azokat, akik a fiókban vannak. Az sosem derült ki, hogy ennek mi volt az oka.  

"Rengetegen felróják nekem, hogy ha ez valóban így volt, miért nem mentem be a rendőrségre, és mondtam el, hogy mit tettünk. Ma is csak azt tudom mondani, hogy egy rettentő naiv ember voltam, akit László totális lelki terrorban tartott. Féltem tőle, azzal fenyegetett, hogy a családomon áll bosszút, ha bármit teszek. És én ezt elhittem neki. Mindenki azt hiszi, hogy teljes fikció, amiket a halála előtt leírt, bizonyos külföldi bűnözőkről, akikkel kapcsolatban állt, de én a saját szememmel láttam, hogy ez így van.  Ma sem tartom kizártnak, hogy valamiféle küldetést hajtott végre ezeknek a figuráknak a megbízásából. 

A bankban is iratokat keresett, 

és nagyon ideges volt, amikor nem találta"

– mondta a férfi, aki ma is félelmet érez, amikor Nagy László eszébe jut, és rémálmai vannak a bankrablás miatt.

Egy rendőr áll a banképület mellett, amelynek ablakán golyónyomok vannakForrás: Tóth Gyula/MTI

Bár a biztonsági őr megölésével Weiszdornt vádolták meg, ő máig tagadja, hogy ő végzett volna ezzel az áldozattal, most is azt mondta a Blikknek, hogy a társa adta le rá az utolsó, a halálos lövést. A háromgyerekes Weiszdorn, aki saját bevallása szerint nagyon megváltozott a rácsok mögött, mert teológiát tanul és nyelveket, 28 évig biztosan nem szabadulhat a HSR-körzetből.