A jelölőszervezetek háromszor kaphatják meg a nemzetiségiek adatait

2019.08.25. 08:28

A nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók csak a kampánytevékenységhez kapcsolódóan tilthatják le az adataikat, az ajánlásgyűjtéshez - amely szombat óta tart - még nem. 

A nemzetiségi választópolgárok adatainak kötelező kiadását - az ajánlóívek átvételével egy időben - az indokolja, hogy a jelölő szervezetek így tudják, kiktől és milyen lakcímen gyűjthetnek ajánlásokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ajánlásgyűjtésnél csak azokhoz kopogtatnak majd be, akik a nemzetiségi választók listáján szerepelnek.

A jelölőszervezetek még két alkalommal kaphatják meg - immár kérésre - a nemzetiségi választópolgárok adatait, de ezekben az esetekben már csak azokét, akik nem tiltották le adataikat. Az adatkezelések eltérésének az oka az, hogy míg az első esetben az adatkiadás az ajánlásgyűjtés megkönnyítését szolgálja, addig a második és harmadik a kampánytevékenységet. 

Az adatok kiadását a második és harmadik alkalommal bárki letilthatja, ahogy a települési önkormányzati választáson is, ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni, akár online módon a www.valasztas.hu oldalon.