Választási csalás miatt vádat emeltek egy jobbikos képviselővel szemben

2019.08.26. 09:42

A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat Farkas Gergely, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője ellen a Kecskeméti Törvényszéken.

A vádirat szerint Farkas Gergely 2018. márciusában, az országgyűlési választást megelőzően – a Jobbik Bács-Kiskun megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben nyilvántartásba vett képviselőjelöltjeként – a Lehet Más a Politika nyilvántartásba vett képviselőjelöltjének egy beszélgetés során felajánlotta, hogy ha visszalép a választástól, kifizeti neki a kampányra addig fordított hatszázezer forint költségét. Ezen felvetéssel a vádlott a képviselőjelöltet passzív választójogának gyakorlásában anyagi juttatás ígéretével törekedett befolyásolni, amely ajánlatot azonban a jelölt visszautasított - közölte az ügyészség.  

Farkas Gergely (jobboldalt) ellen vádat emeltekForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség Farkas Gergelyt gyanúsítottként hallgatta ki, aki tagadta bűnösségét. A vádiratban a vádlott terhére rótt közigazgatás rendje elleni bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.