Önálló helyet kap Erzsébetvárosban a Gólem Színház

Vágólapra másolva!
Runda Margit, az Wesselényi17 igazgatója és Borgula András, a Gólem Színház vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszéltek egy teljesen új kulturális központról.
Vágólapra másolva!

Runda Margit elmondta, már egy régóta tartó jó együttműködésük van a Gólem Színház vezetőjével, több eseményen is dolgoztak együtt, többek között az erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban. Ennek lett az a következménye, hogy Erzsébetváros segítségével, támogatásával a Gólem Színház saját játszóhelyhez jutott a Csányi utca 3. szám alatt.

Borgula András beszámolt arról, hogy a színház egy ötszáz négyzetméteres helyhez jutott, amihez tartozik egy ugyanekkora pince is. A szeptemberi Kult7 Fesztiválon lehet először megnézni a jövendő játszóhelyet. A terveik szerint a Gólem Színház mellett egy igaz zsidó művészeti központot hoznak létre, ami Európában egyedülállónak mondható. Hozzátette, a 15 éves működő színház számára természetes, hogy az egykori zsidónegyedben jutnak állandó helyhez, persze ehhez nagy segítséget jelent az önkormányzat segítsége, támogatása. Nagy szerencse, hogy Erzsébetváros egy hosszú, átgondolt folyamatot visz végbe a kerület kulturális életének fejlesztése érdekében, aminek ma már része a Gólem Színház is. Ez azért is jelentős, mert most nagyon sok független színház került veszélybe, de a Gólem éppen most tud ezzel a döntéssel életben maradni.

A Gólem Színház következő évada szeptember 8-án indul, amikor a színház színészei egy tárlatvezetést tartanak a Zsidó Történeti Tárban, az első bemutatóra október 26-án kerül sor, még nem az új helyszínen.

Borgula András arra a felvetésre, hogy Izraelben már bírósági döntés értelmében is lehet akár egy koncerten külön ültetni a férfiakat és nőket, azt felelte, ha ennek külön művészeti értéke van, akkor az elfogadható, de a színház nem így működik, hozzátette, ezért is nincsen kifejezetten zsidó vallási színház.

Runda Margit hozzáfűzte, ő maga is mindig nyitott volt a különböző kultúrák, etnikumok együttélésének, így tett akkor is, amikor évekkel ezelőtt az ortodox zsidó iskola vezetője volt. Arról is beszélt, hogy a kultúrnegyed kifejezést fontosnak tartja, azt szívesen használja, ahol helyet kell kapjon a kulturális, nemzetiségi sokszínűség, ami igen is jellemző Erzsébetvárosra. Ebben szerepe van a zsidóságnak is. Ennek egyik része a mostani Kult7 Fesztivál, ami a Csányi utcában lesz megrendezve, ahol egy XIX. századi időutazáson vehetnek részt a látogatók.

Borgula András az új játszóhelyről elmondta, 2020 nyarán nyílhat meg a Gólem Színház és zsidó Művészeti Központ a Csányi utca 3-ban, hozzátéve már most van érdeklődés a helyszín és a színház iránt a világ minden tájáról.

Runda Margit megjegyezte, a Wesselényi17 honlapján lehet érdeklődni a fesztivál programjairól.