Elsöprő Fidesz–KDNP-fölény a jelöltállításban

2019.08.26. 12:01

Szombat óta gyűjtik a pártok, jelölőszervezetek és függetlenként indulók az önkormányzati választási indulásához szükséges aláírásokat. Az eddigi adatok szerint az ajánlások gyűjtésében messze a Fidesz–KDNP a legsikeresebb párt, miközben az ellenzéki erők a közelben sincsenek. A legfrissebb adatok szerint a kormánypártoknak már 185 jelöltje van, míg az EP-választáson második Demokratikus Koalíciónak csak 11, de azok is közös jelöltek. A mára teljesen szétesett Jobbiknak pedig csak egy árva jelöltje van.

Augusztus 24-én vette kezdetét a 2019-es önkormányzati választás kampánya és jelöltállítása. Az ajánlási versenyben a parlamenti pártok közül már az első két nap után a Fidesz-KDNP van nagy fölényben, mivel már közel kétszáz jelöltjük adta le az ajánlási íveket. Ezzel párhuzamosan a parlamenti ellenzéki erők nagyon le vannak maradva. Az EP-választáson második helyre befutott Gyurcsány-pártnak csak 11 jelöltje van, de ők is a többi ellenzéki párt által támogatott politikusok, így nem lehet pontosan megállapítani, hogyan is állnak.  Ami biztos, hogy a Jobbiknak csupán egy jelöltje van, míg a Fidesz-KDNP-nek 185 - derült ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő reggeli fél hatos összesítéséből. Egyébként eddig 316 jelölt adta le az íveket. 

A Fidesz 2018-as központi kampányzáró rendezvényeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Több mint négyszeresét gyűjtötte a szükségesnek Vári

Időközben leadta a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlóíveket a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület aspiránsa, Vári Attila a baranyai megyeszékhelyen. A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó a helyi választási irodából távozva elmondta: az induláshoz szükséges 500 támogató aláírás több mint négyszeresét gyűjtötte össze, kevesebb mint két nap alatt. Megköszönve támogatói bizalmát, azt mondta, ők is ahhoz a csapathoz akarnak tartozni, amely Pécs jövőjét építi, és amelynek segítségével a megyeszékhely betöltheti méltó, vezető szerepét a régióban.

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke elmondta: képviselőjelöltjeik mintegy hatszáz aktivista segítségével a jogszabályban meghatározott határidőig a baranyai megyeszékhely számos pontján és a választók otthonait felkeresve továbbra is gyűjtik az ajánlásokat, szeretnének minden pécsivel kapcsolatba kerülni.

Tarlós István az élen

Alig pár óra leforgása alatt összegyűltek a Tarlós István indulásához szükséges ajánlások – jelentette be vasárnap a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint ez világosan mutatja, hogy  Budapest főpolgármestere élvezi az itt lakók támogatását.  Három budapesti kerületben is sikerült már a 2019-es önkormányzati választás hivatalos kampányának első napján leadnia a támogatóíveket a Fidesznek. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatbázisa szerint Terézvárosban, Józsefvárosban és Ferencvárosban jelentették be a kormánypárti polgármester- és egyéni képviselőjelölteket szombat este 8 óráig.

Ami a főpolgármester-jelölteket illeti, szombat délutánig már mind a nyolc igénylő elvitte az ajánlóíveket. A Budapestet jelenleg is vezető és a Fidesz–KDNP támogatásával induló Tarlós István, a baloldali pártok által indított, a Párbeszéd nevű törpepártban politizáló alkalmatlan zuglói polgármester Karácsony Gergely, illetve a független kritikus, médiaszereplő Puzsér Róbert vette fel az ajánlóíveket.  Szintén kikérte az ajánlóíveket a főpolgármesteri babérokra törő médiajelenség, Berki Krisztián, illetve a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula is. Három, a fővárosi politikai, illetve közéletben ismeretlen független jelölt: Ács László, Révész Ferenc és Schlagmüller Gábor is igényelt főpolgármester-jelölti ajánlóíveket.

Vidéken is gyorsan gyűlnek a kormánypárti jelöltek

A szombaton kikért ajánlóívekre az aláírásokat szeptember 9 délután négy óráig lehet gyűjteni. Ahhoz, hogy valakiből hivatalosan főpolgármester-jelölt legyen és megmérethesse magát az október 13-i voksoláson, 5 ezer érvényes ajánlás szükséges. Budapesten összesen 1 366 044 választásra jogosult van, a legtöbben Újbudán (108 010), a legkevesebben Soroksáron (18 171) szavazhatnak a fő- és kerületi polgármester-, valamint az egyéni képviselőjelöltekre október 13-án.

Nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is kezdetét vette az ajánlások gyűjtése. A 23 megyei jogú város közül Zalaegerszegen a jelenlegi kormánypárti polgármester, Balaicz Zoltán és a Fidesz–KDNP egyéni képviselőjelöltjei adták le elsőként az ajánlásaikat.

Egerben szintén a kormánypárti Habis László polgármester és csapata bizonyult a leggyorsabbnak.

Miskolcon is gyorsak voltak a Fidesz–KDNP aktivistái, hiszen egy nap alatt összegyűltek Alakszai Zoltán polgármesterjelöltnek, valamint az egyéni képviselőjelölteknek az indulásához szükséges aláírások.

A megyei listák ajánlásait tekintve is a kormánypártok vezetnek. Molnár Krisztián, a Fidesz Fejér megyei listavezetője, közgyűlési elnökjelölt is bejelentette, hogy leadták az ajánlásokat. 

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke korábban úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP az építkezés, a fejlődés pártján áll, amit együttműködéssel lehet elérni, nem pedig úgy, hogy „elkezdünk háborút vívni az egyébként 2022-ig nyilvánvalóan hivatalban lévő kormánnyal”. A kormánypárti politikus szerint „az ellenzék stratégiája megbukott [...], az ellenzék hatalmas és teljes kudarccal indul a választásokon. Bárki is kotyvasztotta ezt össze, ez egy nagyon súlyos kudarc.”

Teljes szereptévesztés van az ellenzéki oldalon

Az ellenzéki pártok szereptévesztésben vannak, és a valóságérzékelésük is bajos - közölte Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a napokban hivatalosan is megkezdődött az októberi önkormányzati választás kampánya. Az elemző azt mondta: az ellenzék immár minden választásról azt sulykolja, hogy az fordulópont, amelyre országos szimpátiaszavazásként kell tekinteni.  Hozzátette, az ellenzéki pártok azért próbálják meg ezt az érzetet kelteni, mert „véleményburokban élnek, „csak saját magukkal kommunikálnak”, és immár tíz éve azt gondolják, hogy kormányváltó hangulat van az országban, ami megnyilvánulhat a helyhatósági választásokon. Ezzel szemben - közölte Boros Bánk Levente - az októberi voksolás elsősorban nem a pártokról, hanem a jelöltekről és a helyi kormányzásról szól. Arról is beszélt, hogy a voksolás az ellenzék számára egzisztenciális kérdés is, mivel szeretnének minél több „pártkádert” fizetéssel, tiszteletdíjjal járó pozícióba juttatni, akiket így nem a pártkasszából kell finanszírozniuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK