Tarlós István népszerű, az ellenzéki összefogás teljes kudarc

TARLÓS István ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél Foglalkozás főpolgármester Közéleti személyiség foglalkozása politikus sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2018. június 6. Tarlós István főpolgármester a Budapestinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján a Városházán 2018. június 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A budapestiek jelentős része elégedett a jelenlegi főpolgármester, Tarlós István munkájával - ez derült ki a Magyar Nemzet által végzett utcai körképből is. Ezt támasztják alá a korábbi felmérések is. Az is kiderült, hogy az ellenzéki polgármesterjelölteket nagyon kevesen ismerik, és sokan még csak nem is hallottak az ellenzéki roncsderbivé vált összefogósdiról. Ahogy azt megírtuk: miközben az ellenzéki pártok nehezen lépnek előre a kampányban, Tarlós István, a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármester-jelölt ajánlásai néhány óra alatt összegyűltek. 
Vágólapra másolva!

Bár a fővárosiak jelentős része markáns politikai nézeteket vall, sok szavazó abban közel sem annyira elszánt, hogy le is adja a voksát az őszi önkormányzati választáson, a jelöltekről pedig még kevesebben tájékozódtak – derül ki a Magyar Nemzet utcai körképéből.

A beszélgetések alapján a budapestiek leginkább Tarlós István főpolgármestert ismerik, a kormánypárti és az ellenzéki oldalon egyaránt.

A kerületi polgármesterek nevét jellemzően inkább az adott városrész vezetőjének munkájával elégedettek tudják, míg a kritikusok e téren tájékozatlanabbak - írja lap.

Tarlós István főpolgármester Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Sokan nem is hallottak még az ellenzéki összefogósdiról

Érdekes jelenség, hogy még a kormányellenes érzelmű fővárosiak közül is sokan vannak, akik nem hallottak az - amúgy is kudarcos, repedező - ellenzéki összefogásról.

Jelentős csoportot képviselnek azok is, akiket elmondásuk szerint egyáltalán nem érdekel sem az országos, sem pedig az önkormányzati politika, és nem tervezik, hogy októberben az urnákhoz járulnak. Ez utóbbi azért is lehet fontos, mert ha ez így marad, komoly jelentősége lesz annak, hogy a pártok mennyire tudják majd mozgósítani a saját szavazótáborukat.

Egy újpesti vagyonőr a lapnak azt mondta, Wintermantel Zsolt (Fidesz) egész jól végzi a dolgát a IV. kerületben, és:

eldöntött dolog, hogy rá, valamint Tarlós Istvánra voksol majd.

A Hold utcában beszélgető középkorú férfi és nő először úgy fogalmazott, nem érdekli őket a politika, ám hamarosan kiderült, hogy ez csak a kerületi ügyekre vonatkozik,

Budapest vezetőjének továbbra is határozottan Tarlós Istvánt szeretnék tudni.

Tarlós István munkájával az ellenzéki érzelmű szavazók egy része is elégedett Fotó: Polyak Attila - Origo

A Fidesz-szavazók érzékelik a város fejlődését, főleg a korábbi, katasztrofális Demszky-korszakhoz képest.

A Szabadság téren megkérdezett nyugdíjas házaspárnak sem volt vita tárgya, hogy Tarlós Istvánnak szavaznak bizalmat, s

kérdés nélkül kezdték sorolni, hogy mennyivel többet tett le az asztalra a jelenlegi városvezetés, mint a Demszky-korszaké.

Lakhelyükön, Terézvárosban pedig Hassay Zsófiát támogatják immár közel tíz éve.

Egy idősödő, de aktív férfi azt mondta, egyértelmű neki, hogy Rozgonyi Zoltánra, a Fidesz polgármesterjelöltjére szavaz. Karácsony Gergelynek, a XIV. kerület jelenlegi polgármesterének és az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének a teljesítményét értékelve nem tudott visszafogottan beszélni.

– fogalmazott a férfi, aki Tarlós István munkájával elégedett:

– hangsúlyozta.

Bár Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa, az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztás győztese próbál magabiztosan kampányolni saját maga és az ellenzéki összefogás mellett, de még az ellenzéki érzelmű szavazók egy része sem ismeri a jelöltjeiket Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kétszeres fölényben Tarlós István

Mint arról korábban beszámoltunk, a Századvég közvélemény-kutatása szerint a fővárosiak 52 százaléka úgy véli, hogy Tarlós István képes Budapestnek kiharcolni mindazt, amire a városnak szüksége van, 64 százaléka pedig erőskezű vezetőnek látja, szemben balliberális kihívójával, akiről pusztán a megkérdezettek 16 százaléka vélekedik így. Ezzel összefüggésben Tarlóst több mint kétszer annyian tartják alkalmasnak a főpolgármesteri teendők ellátására (a válaszadók 55 százaléka), mint Karácsony Gergelyt (27 százalék).

Tarlós Istvánt kétszer annyian tartják alkalmasnak, mint Karácsonyt Forrás: MTI/Mónus Márton

Ezenfelül

Karácsony Gergelyt a budapestiek 57 százaléka egy határozatlan, bizonytalan politikai karakternek tartja, továbbá a többség azt sem feltételezi, hogy Karácsony hajlandó lenne teljes mellszélességgel kiállni a főváros mellett

(mindössze a megkérdezettek 26 százaléka van eltérő állásponton). Ez utóbbi állítás azért sem tekinthető alaptalannak, mert amennyiben győzedelmeskedne is Karácsony, a mögötte álló pártok – gyakran egymásnak is ellentmondó – politikai igényeit kellene kielégítenie, így nem a városvezetést tekintené elsődleges feladatának, ahogyan azt jelenleg Zuglóban is láthatjuk.

Szintén írtunk arról, hogy a Nézőpont Intézet 500 fős, a fővárosi választókra reprezentatív mintán érdeklődött a főpolgármester-választás esélyei felől. Ahogy 2018-ban országosan, úgy 2019-ben a fővárosban is elmondható, hogy nincs váltóhangulat.

A budapestiek 51 százaléka jelezte azt, hogy elégedett Tarlós István főpolgármester munkájával, és csupán 40 százalékuk mondta azt, hogy elégedetlen.

Márpedig egy ellenzéki jelöltnek a hivatalban lévő főpolgármesterrel elégedett szavazókat szinte lehetetlen megnyernie az előttünk álló másfél hónapban, különösen, ha többen is jelentkeznek e feladatra. A baloldal előválasztását ugyan Karácsony Gergely nyerte meg, de Puzsér Róbert (független) vagy Berki Krisztián (független), vagy Thürmer Gyula (Munkáspárt) személyében lesznek versenytársai az ellenzéki, elégedetlen szavazókért.

Csak a hatalom érdekli az ellenzéket, nem az emberek

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, az ellenzék azzal próbálkozik az október 13-i önkormányzati választásokon, hogy megpróbál egyetlen jelöltet állítani a kormánypártok által támogatott jelölttel szemben, aminek az az eredménye, hogy

egymással egyáltalán nem kompatibilis pártok működnek együtt csak és kizárólag a hatalom megszerzése érdekében.

Hozzá kell tenni, hogy eddig nem minden budapesti kerületben és nem is minden nagyobb településen sikerült megegyezniük, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy az ellenzéki pártok nemcsak a kormánypárti jelöltekkel versenyeznek, hanem a saját túlélésük érdekében is.

Szintén írtunk arról is, hogy kétharmadosnál is nagyobb többségben Fidesz-KDNP-s polgármesterek vezetnek budapesti kerületeket több ciklus óta, ami ellentétben áll a közvélekedéssel, miszerint a főváros alapvetően baloldali-liberális beállítódású. A sikerességhez szükséges összetevők közül a lap által megkérdezett szakértők egyebek mellett a személyiség szerepét emelték ki, ám arra is rámutattak, hogy a szavazók bizalmának elnyeréséhez a helyben élők széles körét érintő projektek kellenek.