Tranzit: közös gondolkodás Magyarországért

konferencia tihany tranzit
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter, Rogán Antal, Varga Judit, Kövér László, Kubatov Gábor, Deutsch Tamás, Hajnal Miklós, Gyurta Dániel, Kukorelly Endre – csak néhány név azon közéleti személyiségek közül, akik a hétvégén előadtak, vitára hívtak, és vállalták a kérdéseket vagy akár a kemény vitát is Magyarország legnagyobb közéleti rendezvénysorozatának nyári felvonásán, a Tranziton. Izgalmas előadások és viták a pódiumon, békülékeny kompromisszumkeresés egy sör mellett a buliban. Ez a Tranzit, a szabad vita terepe.
Vágólapra másolva!

Négynapos konferenciára – vagy ahogy a szervezők megfogalmazták: gondolatexpóra gyűlt össze a kormány, a Fidesz és az ellenzék számos vezető politikusa és véleményvezére, hogy gondolataikkal tovább inspirálják azt a több mint ezer fiatalt, aki a Tranzit tihanyi rendezvényén jelen volt. A közéleti rendezvénysorozatot 2009 óta rendezik meg a Kommentár Alapítvány munkatársai és létrehozói. Kezdetben alig százan, ma már több ezren alkotják azt az összetartó közösséget, amely évente többször is találkozik, hogy új gondolatokat, elképzeléseket és benyomásokat szerezzen – akár egymástól is. Ahogy Gyürk András szervező, a Fidesz európai parlamenti képviselője egy interjúban fogalmazott:

Erős Magyarország

Az augusztusi

Tranzit jelmondata az Erős Magyarország

volt, amely nemcsak a közösség világnézetét és céljait tükrözi, hanem a program összeállításához is alapul szolgált.

Az erősödő magyar gazdaságról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tartott előadást.

Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Az expó egyik különlegessége egyébként az volt, hogy a Balaton partján bemutatkozhattak azok a szervezetek is, akik a közjóért, a köz ügyeiért tevékenykednek.

Itt bárki megkérdezhette a Századvéget a kutatási kulisszatitkokról, majd átsétálhatott a Médianéző Központ sátrába, vagy éppen a Terror Háza Múzeum vagy a Pesti Srácok kihelyezett rendszerváltáskori kiállítására. A Magyar Honvédség katonái izgalmasan és interaktívan mutatták be a testület munkáját és a fegyvereket is kipróbálhatta bárki. De jelen voltak a Magyar Turisztikai ügynökség képviselői, illetve a Nemzeti Hauszmann Terv kidolgozói is, akik a Budai Várfelújításért felelősek.

Varázs

A Tranzit varázsa – a közélet iránt érdeklődő fiatalok számára – hogy a sátrak közt sétálva egyszer csak szembe jöhet Gera Zoltán is, a hideg ásványvízért sorban állva pedig lehet, hogy Fodor Gábor vagy Kukorelly Endre áll előttünk. És bátran lehet kérdezni. Akár a pult mellett, akár az előadásokon, amelyek témái és előadói nagy dilemmát okoztak mindenkinek, hogy melyikre is üljön be.

Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Míg Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a magyar külpolitikai stratégiáról tartott előadást, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Városliget Zrt. elnökségi tagja a Városliget-beruházás eredményeiről és nehézségeiről beszélt. Majd Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete és Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete kereste arra a választ, hogy mi lesz a Brexit után.

A külpolitikai előadásoknak akkora sikere volt, hogy több előadásnál az ajtóban és a folyosón is állt a hallgatóság, akik kemény vitát hallgathattak Európa jövőjéről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára és Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja között vagy a határon túli magyar gazdaságpolitikáról Magyar Leventének, a KKM államtitkárának és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnökének gondolatait ismerhették meg. Később Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete tartott izgalmas előadást az izraeli belpolitikai helyzetről és feszültségekről. De a rendezvényen előadott Maróth Miklós egyetemi tanár is, aki Európa és az iszlám viszonyát boncolgatta.

Vita a szabad beszéd elvében

Vitából egyébként nem volt hiány a fesztiválon, hiszen a Tranzit szervezőinek alapelve, hogy a vitától nem szabad félni, mert vallják a keresztényi alapelvet:

Ez az elv pedig a programfüzet összeállításánál is előtérbe került, hiszen vitakávéházat szerveztek például arról is, hogy ki, milyen lépéseket tenne még a Trianon-trauma feldolgozására, legyőzésére, de egy asztalhoz ültették Pulai Andrást a Publicus, Novák Zoltánt a Méltányosság, Mráz Ágoston Sámuelt a Nézőpont, és Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ igazgatóját, hogy lefolytassák a nagy rezsimvitát, vagyis, hogy hol és hová tart az ország 2010 óta.

Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet főigazgatója és Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója arra keresett választ, hol a határvonal, meddig segít a globalizáció, vagy éppen meddig terjed a nemzeti érdek. Éles vita, néha hangos szóváltás alakult ki Békés Márton, a Kommentár folyóirat főszerkesztője és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese között, amikor a XXI. század értékeiről, és arról beszélgettek, hogy mi ma a jobb és mi a bal. A vitakávézóban pedig L. Simon László az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke hallgatta meg a közönség véleményét arról, hogy mi legyen a kötelező olvasmány.

Fodor Gábor a rendszerváltók vitáján

A tízéves Tranziton a 30 éve véghez vitt rendszerváltoztatásról is megemlékeztek, ráadásul a rendszerváltoztatás kulcsszereplői, Fodor Gábor, Jakab Lajos, a szamizdat mozgalom résztvevője, Kukorelly Endre író, Máthé Áron történész és Mező Gábor kutató keresték arra a választ: mai szemmel mi is történt 1989-ben?

Aki a politika mögött álló emberi történetekre volt kíváncsi, látogatója lehetett a portrébeszélgetéseknek is, ahol Kövér László, Szájer József vagy éppen Varga Judit igazságügyi miniszter állt a pódiumra, de hangos nevetés és hosszan tartó taps fogadta Bíró Lajos a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnökének felszólalását is, vagy éppen Gyurta Dániel olimpiai aranyérmes úszóét, aki az elmúlt időben sportdiplomáciai tevékenységével öregbíti Magyarország jó hírét.

Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Foci, könyvek, férfiak és nők

Aki megfáradt a politikai vitákban, az más programot is választhatott: a mesterséges intelligenciától az autózás jövőjéig számos izgalmas előadást hallgathatott meg, de a magyar foci jövőjéről beszélgetett Deutsch Tamás, a Fradi jelenéről és jövőjéről pedig Kubatov Gábor, a csapat elnöke és Gera Zoltán. A magyar filmiparról és annak témaválasztásairól pedig Köbli Norbert forgatókönyvíró vezetett vitát, aki a Félvilág, A vizsga és A berni követ című filmek alkotójaként ismert.

A kortárs magyar irodalmat nemcsak Kukorelly, hanem a Rablóhalak, a Nem kijárat és az Ikea, vasárnap című sikerkönyvek szerzője, Kötter Tamás is képviselte. Papp Miklós görögkatolikus pap a boldog párkapcsolat titkairól beszélt, a nemzetközileg ismert és körülrajongott Phil Gungor amerikai coach pedig magával ragadó előadást tartott a férfi és női gondolkozás közti különbségekről. De nagy érdeklődés övezte Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának előadását is a Szex, monogámia és győztes társadalom témakörében.