Utasrosszullét miatt szállt le egy repülő Ferihegyen

2019.08.26. 12:25

Budapesten szakította meg útját a Tuifly Belgium légitársaság Szalonikiből Brüsszelbe tartó járata egy utas rosszulléte miatt. A repülőgép Baja térségében lépett be Magyarország területére, majd kezdte meg a süllyedést Ferihegy irányába. A mentősök már várták a rosszul lett utast. 

A TB 2172 számú járatot teljesítő, OO-JAS lajstromjelű, Boeing 737-700 típusú repülőgép kényszerült útjának megszakítására egy utas rosszulléte miatt. A repülőgép hétfőn délelőtt fél 12-kor biztonságosan leszállt a budapesti repülőtéren, majd a számára kijelölt állóhelyre gurult - számol be az esetről az Airportal.hu.

A portál részletesen leírta, hogy ilyen esetben mi a protokoll: 

(...) a budapesti légikikötő üzemeltetőjének szerződött partnere, az AMS Repülőtéri Sürgősségi szolgálata a kijelölt állóhelynél várja a gép érkezését. A beteg utast speciális repülőtéri ambulift segítségével – amely a repülőgép ajtajához felemelkedik – hozzák le a fedélzetről. Az egészségügyi szakemberek megkezdik az illető ellátását, egyes esetekben folytatják a fedélzeten megkezdett újraélesztést. 

Miután pedig a beteg stabilizálása megtörtént, az OMSZ repülőtérre riasztott mentőegysége szállítja be a kórházba. Természetesen, ha nagyobb a baj, és pl. életmentés is szükséges, akkor az OMSZ mentőegysége már a repülőtér területén bekapcsolódik az ellátásba.

A földi kiszolgálók minden esetben eltávolítják a repülőgépről a beteg utas, valamint az esetleg vele lévő hozzátartozó feladott és kézipoggyászait.