A honvédelem nemzeti ügy - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot ismertetve kedden a Veszprém Megyei Kormányhivatalban. Kijelentette, hogy az a béke és biztonság, ami körülvesz bennünket, nagyon törékeny. 

Benkő Tibor előadásában hangsúlyozta, hogy a Zrínyi 2026 programmal modern, erős Magyar Honvédség megteremtése a cél, amely Magyarország, valamint a magyar polgárok biztonságát tudja garantálni és szolgálni a jelenben és a jövőben egyaránt.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter ismerteti a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot a Veszprém Megyei Kormányhivatalban 2019. augusztus 27-én.Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter úgy fogalmazott: "láthatjuk", mi történik a nagyvilágban és Európában, "szűkebb környezetünkben".Bár úgy érezzük, hogy békében és biztonságban élünk, ez a béke és a biztonság, ami körülvesz minket, nagyon törékeny - hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, hogy a Nyugat-Balkánon viszonylagos béke és biztonság van, ami annak köszönhető, hogy több ezer katona teljesít békemissziós feladatot azért, hogy ne alakuljon ki újabb konfliktushelyzet.

A miniszter szerint Magyarország számára rendkívül fontos, hogy a déli szomszédságban hogyan alakul a jövő, mennyire lesz stabil, kiszámítható a helyzet, éskell-e attól rettegnünk, hogy újabb háború lesz az ország déli határán.

Oroszország és Ukrajna viszonyáról szólva úgy fogalmazott: szinte pillanatok alatt indult el a hibrid hadviselés, amit Oroszország Ukrajnával szemben alkalmazott. Területeket lehet úgy elcsatolni, országok vezetését, kormányt lehet tönkretenni, kiiktatni egy új hadviselési formával anélkül, hogy légicsapásokat mérnénk, rakétákat indítanánk vagy harckocsi-hadosztályokat vetnénk be - emelte ki a miniszter.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy Magyarországon 2015 óta csaknem húszezer katona vesz vagy vett részt a határvédelemben, segítve a rendőri erőket, az önkéntes területvédelmi tartalékosok száma pedig 2019-re 8700 fölé emelkedett.

Hiba volt hagyni leépülni a honvédséget

A honvédelmi miniszter hibás felfogásnak nevezte azt, hogy amikor Magyarország a NATO tagja lett, "hagytuk leépülni a honvédséget". Mint mondta, a washingtoni szerződés nemcsak a kollektív védelemről szól, hanem tartalmazza azt is, hogy minden ország köteles olyan képességet építeni és fenntartani, amely garantálja az országa biztonságát.

Hozzátette: jelenleg a NATO két veszélyeztetettségi irányt jelöl meg, az egyik az Oroszország irányából érkező, és most már kijelentik azt is, hogy van Észak-Afrika, Ázsia és a Nyugat-Balkán felőli fenyegetettség is, beleértve a terrorizmust és a migrációt.

Azért, hogy Magyarország a régióban békében és biztonságban létezzen, a kormány úgy döntött, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett, lojális Magyar Honvédségre van szükség kiválóan felkészített, kiképzett katonákkal és katonai vezetőkkel - jelentette ki a tárcavezető.