Igen néven a hét végén indul útjára Szanyi Tibor új mozgalma, amelyet a politikus "a globális életben maradás egyik magyarországi ágaként" jellemez, és amely állítása szerint nem kíván párttá válni - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Vasárnap, a horányi Baloldali Sziget Fesztiválon bont zászlót a mozgalom, amely a korábban tervezett Bal Blokk helyett az „Igen" nevet viseli majd.

Igazság, egyenlőség, egyetértés a főbb alapvetésünk, s ezeket jól fedi ez a szó - magyarázta a névválasztást a lapnak az MSZP-s politikus, aki egyelőre nem kívánta megnevezni, hogy eddig kik csatlakoztak a mozgalomhoz. Annyit árult el csupán, hogy a hétvégi bemutatkozón szinte mindenki ott lesz, aki segített a szerveződés elindításában, ahová várják magánszemélyek és más szervezetek csatlakozását is.

Szanyi TiborFotó: Szabó Gábor - Origo

Bár Szanyi korábban elsősorban azzal magyarázta a mozgalom létrehozását, hogy az MSZP és elnöke, Tóth Bertalan alkalmatlan a baloldali, sőt a radikális baloldali érzelmű emberek megszólítására, most azt hangsúlyozta: a szerveződés „a globális életben maradás egyik magyarországi ága". „A pontos cél is ez: életben maradni" - jelentette ki a politikus, aki szerint 2019 eddigi ökológiai katasztrófái már önmagukban is elég muníciót adnak ehhez. Hangsúlyozta: mi, magyarok sem maradunk ki a közös feladatokból, annak ellenére sem, hogy a hazai politikai struktúra még a régi kihívásokkal bajlódik.

Arra a kérdésre, hogy idővel párttá válhat-e a mozgalom, Szanyi Tibor azt mondta a lapnak, hogy nincs ilyen céljuk.

Élesen nekiment az MSZP-nek

Szanyi Tibor július közepén a Munkások Újságában bírálta keményen a szétesőben lévő pártját, az MSZP-t. Mint ismeretes, Szanyi Tibor azt követően lett ilyen keménykezű a pártjával szemben, miután az európai parlamenti választáson mindössze 6,61 százalékot értek el, és emiatt nem jutott ki Brüsszelbe. Szanyi folyamatosan bombázta leveleiben a pártját, többek közt a pártelnököt, Tóth Bertalant, valamint volt EP-képviselőtársát, Ujhelyi Istvánt is. Ennek eredményeként június végén fel is függesztették a párttagságát. Szanyi ismét keményen bírálta a két szocialista exminiszterelnököt, Medgyessy Pétert és Gyurcsány Ferencet. Emellett pedig szidta az MSZP mostani, gyenge vezetését, amikor azt mondta, hogy a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál.

Szanyi Tibort a bírálatai után pár nappal az MSZP megfosztotta az alelnöki tisztségétől.