Adománygyűjtéssel köszönték meg a tátrai hegyimentők munkáját

2019.08.28. 20:21

Minden várakozást felülmúlt az az adománygyűjtés, amelyet a tátrai hegyi mentőszolgálat számára indítottak Lengyelországban köszönetként a négy halálos áldozatot követelő múlt heti vihar idején végzett munkájukért.

Öt nap alatt 117 ezer zloty, azaz átszámolva 7,8 millió forint gyűlt össze a főként önkéntességre alapuló TOPR hegyi mentőszolgálat javára.

A mintegy 300 fős szolgálatnak csak 37 tagja állami alkalmazott, 250-en önkéntesként végzik munkájukat. Feladatuk, hogy sérült síelőket hozzanak le a hegyekből, bajba jutott hegymászókat mentsenek. 

IllusztrációForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A mentőszolgálatnak szűkösek az anyagi forrásai, 2019 első felében hétmillió zloty állami támogatást kapott, amelynek felét helikoptervásárlásra költötték. Szeretnénk a legmagasabb szinten ellátni munkánkat, de vannak korlátok, mivel sokan dolgozunk, hogy pénzt keressünk - mondta a közelmúltban Jan Krzysztof, a szolgálat vezetője egy minapi interjúban.

Az adománygyűjtést elindító Maja Sindalska hangsúlyozta: az volt a célja, hogy segítsen a pénzügyi nehézségeken, és megköszönje a szolgálat tagjainak hősiességét, áldozatos munkáját, erejét és erőfeszítését.Azt remélte, hogy mintegy ötezer zloty fog összegyűlni.

Mint ahogy azt az Origo is megírta augusztus 22-én egy hirtelen kitört viharban négyen meghaltak és mintegy 150-en megsérültek, többen villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, a mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK