Minden szempontból siker volt a Maccabi Európa Játékok

Vágólapra másolva!
Heisler András, a Mazsihisz elnöke volt a Heti TV vendége.
Vágólapra másolva!

A Mazsihisz vezetője beszélt a nemrégiben zárult Maccabi Európa Játékokról, valamint arról is, hogy a játékok után levélben köszönte meg Orbán Viktornak a magyar kormány támogatását. Megjegyezte, úgy vélte, az a legkevesebb, hogy megköszöni a lehetőséget a Maccabi Európa Játékok megszervezésére. A megrendezés jogának elnyeréséhez feltételeket kellett teljesíteni, ezek egyike volt egy jó pályázat, ezt a Maccabi VAC sikeresen meg is csinálta. Ugyancsak feltétel volt a helyi zsidó közösség támogatása is, ezt a legnagyobb hazai szervezet, a Mazsihisz megtette, pénzügyileg, erkölcsileg egyaránt. A harmadik feltétel egy kormánygarancia volt a lebonyolításhoz, hiszen a játékok lebonyolítása komoly szervezőmunkát igényel, szerencsére a magyar kormány azonnal a szervezők mellé állt.

Arra a felvetésre, hogy a játékok sikeres lebonyolítása közelebb hozta-e a kormányt és a Mazsihiszt egymáshoz, az elnök kifejtette, a szervezet folyamatosan együttműködik a magyar kormánnyal, nagyon sok sikeres projektet bonyolítottak már eddig is le, de a mostani verseny mindenképpen jót tett a kapcsolatnak. Heisler András reményét fejezte ki, hogy a játékok megrendezése után sikerül megépíteni a tervezett zsidó sportközpontot is.

A Mazsihisz vezetője beszélt a Rumbach utcai zsinagógáról, amely átadás előtt áll. Megjegyezte, minden marad az eredeti elképzelésnek megfelelően, azaz lesz itt egy szakrális tér, de lesz mellette egy kiállítóhely egy állandó kiállítással, ami a zsidók és a nem zsidók itthoni együttéléséről szól majd. Ezen kívül lesz itt még egy közösségi tér, valamint egy kávéház is. Nagyon bíznak benne, hogy egyfelől lesz ez a zsinagóga egy népszerű turisztikai hely, ahogy a zsidó közösség egyik imahelye is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.