Az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése – mondta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politológus, hozzátéve, hogy azok a volt szocialisták, akik most függetlenként indulnak, komoly veszélyt jelentenek az ellenzéki összefogásra.

Országosan nagy fölénnyel vezet a Fidesz-KDNP a jelöltállításhoz szükséges támogatói aláírások összegyűjtésében az ellenzékkel szemben, erről tanúskodik az is, hogy Budapesten Tarlós Istvánt már nyilvántartásba vették. Amíg a jelenlegi főpolgármestert több mint 12 ezren támogatják, addig 

a balliberális ellenzéki jelölt ajánlásairól egyelőre semmit sem tudni. 

A fővároshoz képest vidéken még nehezebben megy az ellenzéknek a szükséges támogatói aláírások összegyűjtése. Ennek oka Deák Dániel szerint az ellenzéki pártok támogatottságának és aktivistahálózatuknak elkopása. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: 

Az ellenzéki összefogás felülről vezényelt jellege miatt a pártok sok településen fontos helyi politikusaikat állították háttérbe azért, hogy az adott körzetet átengedjék az országos hatalmi alkuk odaejtőernyőztetett győzteseinek. 

Mindennek a romboló hatása az MSZP esetében a leglátványosabb. A szocialista párt az ellenzéki összefogásban való részvételével már rövid távon is elkezdte felszámolni saját országos hálózatát, hiszen ahol az összefogás kedvéért a saját emberük kezét elengedték, ott ezzel egyben felszámolták helyi alapszervezetüket is - tette hozzá Deák. A DK-nak és a Jobbiknak átengedett helyek miatt az önkormányzati választásokon most függetlenként induló  

volt szocialista politikusok a helyi ismertségük miatt még komolyabban veszélyeztetik az ellenzéki összefogás jelöltjeit. 

A politológus úgy véli, ahogyan az EP-választásnál is tapasztalhattuk, úgy az önkormányzatinál is megfigyelhetjük majd, hogy csak az ellenzéki pártok belharcairól fog szólni a helyhatósági választás. Azaz a Momentum és DK be akarja betonozni vezető szerepét, amíg az MSZP és a többi párt vissza akarja állítani a status quót. Az ellenzéki összefogáson azonban hosszú távon is veszítenek a pártok, ugyanis 2022-ig a konfliktusok felemésztik majd a pártok maradék önálló arculatát.