A pénzügyőröket azért fizették le, hogy a csempészek a megengedettnél jóval több cigarettát hozzanak be az országba Ukrajnából. Az ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emelt vádat 12 volt pénzügyőr és 6 civil ellen.

Az ukrán határszakaszon dolgozó pénzügyőrök hivatali kötelességüket megszegve, bármilyen ellenőrzés és vámvizsgálat nélkül rendszeresen engedélyezték a belépést Magyarország a csempészeknek. A beregsurányi és a barabási határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőrök 2015 júliusa és 2016 júliusa az ukrán cigicsempészektől rendszeresen kaptak pénzt azért, hogy ne ellenőrizzék őket.

A büntetőügy vádlottjai ugyanezt csinálták a záhonyi határnál, amiért 27 volt pénzügyőr és 23 civil ellen emeltek vádat 2017 októberében. A 2014 és 2015 közötti bűncselekmények miatt jelenleg a Miskolci Törvényszéken folyik eljárás.

A beregsurányi határnál az ügyészség egy összehangolt akciót hajtott végre. 16 pénzügyőrt hallgattak ki korrupció gyanúja miatt.

A pénzügyőrök szolgálati jogviszonya megszűnt, jelenleg a többség szabadlábon védekezik, de akár 12 évet is kaphatnak - írja az ügyészség.hu