Új miniszobrokat adtak át Erzsébetvárosban

2019.08.29. 15:56

Miniszobrokat adtak át Budapest VII. kerületében: a legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, a Bethlen Gábor téren elhelyezett Noé bárkája és a Hevesi téren Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.

Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai - olvasható a VII. kerületi önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Országházzal szemben Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája, a Főkukac, a budai Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurája látható. 

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában.

Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció, amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet a Nefelejcs utcában. 

Augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben, amelyet az érdeklődők egy rendhagyó kerületi séta során tekinthettek meg  - áll a közleményben.

A New York-palota legendáját felelevenítő szoborról azt írják: a kávéház történetének egyik mítosza, hogy a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva. 

A miniszobor a Dohány utcában ennek a mítosznak állít emléket.

A kávéház közelében egy tűzcsap formájú posztamensre egy kisméretű búvár került, aki a saját arányaihoz képest jóval nagyobb méretű kulcsot tart a kezében. 

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren,  az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra.

A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen. 

Rejtő Jenő szülőháza közelében, a már meglévő kőpárkányra installálta Kolodko Mihály a 14 karátos autót.

A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el a művész. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.

A közleményben Vattamány Zsoltot (Fidesz), Erzsébetváros polgármesterét idézik, aki kiemelte: a kis szobrok elsődleges küldetése az, hogy az általuk megjelenített figurákon keresztül emléket állítsanak Erzsébetváros kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek. 

Vattamány Zsolt (jobboldalt)Forrás: Deák Szabolcs/Önkormányzati Sajtószolgálat

"Fontosnak tartjuk, hogy ezt a törekvést a tradicionális megjelenítési formák alkalmazása mellett innovatív ötletek felhasználásával is megvalósítsuk" - mondta.