Kontár és átlátszó kampányt folytat az ellenzék Budapesten, mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A mostani ellenzéki kampány hátterében megjelentek nem felejtő, régi SZDSZ-esek - tette hozzá. A főpolgármester elmondta: jelenleg több mint 700 milliárd forintnyi fővárosi fejlesztés van előkészületben a kormánnyal együttműködésben. A mindannyiunk jövőjét befolyásoló klímastratégia elkészítésével és a legjelentősebb nemzetközi környezetvédelmi koalíció tagjaként jelentős lépéselőnyben van a főváros vezetése az ellenzékkel szemben - hívta fel rá a figyelmet. Kiemelte, hogy ő az egyetlen polgármester a nagyobb városokban, aki már 1990-ben is polgármester volt, és most is.

Tarlós István elmondta, hogy a jelöltállítás óriási siker volt, az indulását támogató 12 ezer aláírás a szó szoros értelmében pár óra alatt gyűlt össze.

Tarlós IstvánForrás: MTI/Mónus Márton

A főpolgármester hangsúlyozta, úgy tudja, hogy a megyei jogú városok és a kerületek vezetése körében ő az egyetlen politikus, aki 1990-ben is polgármester volt, és ma is az. Az elmúlt harminc évben ez a nyolcadik – négy óbudai és a negyedik fővárosi – polgármester-választási kampány, amelyben részt vesz. "Az egyetlen, ami nem győzelemmel végződött, az a 2006-os főpolgármester-választás volt, akkor Demszky Gábor mindössze jó egy százalékkal került elém, de akkor is a legnagyobb fővárosi frakciószövetség vezetője lettem négy évig" – tette hozzá.

Tarlós elmondta: ennyi kampány közül kevés váltott ki belőle kellemetlen érzelmeket: az 1994-es őszi, amikor először volt közvetlen polgármester-választás, az izgalmas volt és kiszámíthatatlan. Főleg, mert közvetlenül előtte lépett ki az SZDSZ-ből.

A másik a mostani, de most nem ideges vagyok, csak egyszerűen viszolygok ettől a kampánytól. Mindig voltak furcsaságok és feszültségek, de ami most folyik, az vicc – tudatta, majd részletezte: kicsit szokatlan a mezőny is, de olyan eddig még nem történt az elmúlt három évtizedben, hogy az ellenzéki kampány jellemzően nem az önkormányzatokról szól.

Kontár és átlátszó módon a parlament, a kormány konkurenciájának tekintik az önkormányzati, főpolgármesteri pozíciót, ami a város szempontjából komolytalan és veszélyes - hangsúlyozta.

Az ellenzék a jelenlegi kampánystílusával felégeti a kormányzattal való együttműködéséhez szükséges maradék hidakat is. Erősödnek azok a jelzések, hogy a mostani kampány egy vizionált szabadságharcról akar szólni, a háttérben pedig megjelentek nem felejtő, régi SZDSZ-esek.

A főpolgármester elmondta: hallottam öt-hat nevet azoktól, akik felhívtak, ők – szintén korábbi SZDSZ-esek – határozottan állították, hogy a >>hőskori<< ügyvivők közül is beszállt az egyik. A többiek akkor is súlytalanok voltak. Elgondolkodtató, hogy 25 éve léptem ki az SZDSZ-ből, az aktív polgármesterek közül elsőként, ami miatt akkor gyűlöltek. Ez volt az az időszak, amikor a szabad demokraták gyakorlatilag eladták az ország lelkét, olyan gyakorlatot alkalmazva, amiket végül már Horn Gyula is sokallt.

Ne feledjük, Karácsony Gergely jóval később dolgozott huzamosabb ideig SZDSZ-eseknek, Horn Gábornak, sőt Demszky Gábornak is. Ezért köszönhetnek vissza az SZDSZ kampánymódszerei 2019 nyarán–őszén is – hangsúlyozta.

Tarlós szerint az ellenzéki összefogás szlogenje mögött nem ellenzéki érzelmű emberek mozgalma van, hiszen az előválasztásokon csak a szavazók pár százaléka vett részt. Ez az összetákolt egység az eszmerendszerüket veszített ellenzéki pártelitek marakodásából született, egy jövőkép nélküli alku. Véleménye alapján "ennek a legnagyobb vesztese az MSZP, amelynek a jelenlegi vezetői gyakorlatilag cserben hagyták szimpatizánsaikat, hosszú évek óta egyetlen komoly pozícióra sincs saját jelöltjük. Most sincs..."

A főpolgármester kiemelte: az összefogás kézzelfoghatóan, látványosan pont Zuglóban bukott meg. A DK–Párbeszéd–MSZP főpolgármester-jelöltje úgy tesz, mintha erkölcsi kérdésekben ő lenne az etalon, miközben polgármesterként Zuglóban olyan szerződéseket írt alá, amelyeket maga is piszkos alkunak nevez.

Tarlós el sem tudja képzelni, hogy akar Karácsony megküzdeni a kormánnyal és a Fővárosi Közgyűléssel, ha bevallottan öt éve nem bír néhány kerületi „hörcsöggel" sem. Holott Zuglóban a 22 képviselőből csak kilenc fideszes. Komoly ellenzéki összefogás lehet ott... - mondta Tarlós István.

A főpolgármester úgy véli: Karácsony nagyon fél régi haverjától, Puzsér Róberttől és Puzsér stílusától.

Szerinte nekik kellene elsősorban egymással megküzdeniük, ő pedig hivatalban lévő főpolgármesterként addig is teszi a dolgát.

Karácsony kampányával kapcsolatosan is kifejtette véleményét a főpolgármester: az ellenzék belvárosi kampánygyűlésén ott állt egy-egy ember, kezükben gyökeres fákkal, miközben dél-amerikai esőerdőt ígértek Budapestnek, azt azonban elfelejtették közölni, hogy a Karácsony Gergely vezette Zuglóban, a Pillangó parkban háromszor annyi fát vágtak ki, mint amennyit a régi Szentendrei út felújításánál terveznek. Az sem mellékes, hogy a Demszky Gábor nevével fémjelzett két évtizedben évente mindössze egy-kétszáz fát ültettek, míg az utóbbi 9 évben átlagban évi kétezret. A fákkal a kezükben kampányolók között feltűntek olyan „revitalizálódott", egymásra feudálisan mosolygó személyek is, akik 2010 előtt már lejáratódtak. Ugyanezek az emberek voltak azok is, akik kilenc évvel ezelőtt működési hitelekbe fulladt fővárost, BKV Zrt.-t és más cégeket hagytak maguk után.

A főpolgármester a nagykörúti villamosvonal-felújítással kapcsolatosan is tiszta vizet öntött a pohárba.

Elmondta: a körúti pályákat a héttonnás tengelyterhelésű Ganz villamosokra tervezték. Amikor Demszkyék az egyetlen jelentősebb közlekedési beruházásként megrendelték a Combino villamosokat, akkor 11 tonnás tengelyterhelésű járművek érkeztek Budapestre. Az alépítményt ezzel párhuzamosan nem tették alkalmassá ekkora terhelés elviselésére. Ezt a mulasztást két szakaszban, 2015-ben és 2018-ban már részlegesen pótolták, most készül a harmadik szakasz felújítása. Szeptember 2-án megszüntetik a vágányzárat a korszerűsített vonalon. Érdekes, azok reklamálják megint a felújítást és a vele járó kellemetlenségeket, akiknek a „jóvoltából" előállt ez a helyzet - fűzte hozzá.

Az ellenzék alaptalan vádaskodásaira reagálva Tarlós kifejtette: nem erősíti az ellenzék állításait, hogy épp ez évben, épp Brüsszelből nyerte el Budapest az Európa legjobb úti célja kitüntetést.

Véleménye alapján sokat nem kell törődni az ellenzékkel, hiszen senki nem vitatja, hogy Budapest működését stabilizálta a jelenlegi városvezetés, a BKV egy fillér működési hitel nélkül gazdálkodik, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán keresztül a beruházások rendben haladnak.

A kormány a főváros minden eddigi fejlesztési tervét jóváhagyta. Mintegy 700 milliárd forint értékben vannak elfogadott projektek, például a Lánchíd és környezete, a Blaha Lujza tér, a Széna tér rekonstrukciója, a XIII. kerületi szennyvízkezelő komplexum megvalósítása, az Eurovelo hálózathoz csatlakozó kerékpáros-fejlesztések, a ferihegyi gyorsforgalmi út újjáépítése vagy az aquincumi híd megtervezése és engedélyeztetése is. Az elmúlt kilenc évben nemcsak a roncsderbiként hátrahagyott 3-as metró szerelvényeit korszerűsítettük, hanem a 2-es és 4-es vonalakra az újakat is nekünk kellett – nagy nehézségek árán – biztosítanunk - tette hozzá a főpolgármester.

A fővárosi parkolással kapcsolatosan közölte: határozott álláspontom, hogy akik az első húsz percben visszaülnek az autójukba, azok kapják vissza a befizetett díjat, és azt sem tartom ördögtől való gondolatnak, hogy csak a kerületen kívül lakók járművei után kelljen fizetni. Arról sem akar lemondani, hogy legalább az elszámolás legyen fővárosi szinten egységes.

Érdekes, amikor a parkolást központosítani akartam, Karácsony polgármesterként nem állt mellém, ellenben 2017 augusztusában elég arrogáns hangú levélben követelte, hogy a kerülete intézhesse a saját parkolását. Ami olyan lett, amilyen... Több mint egy éve, még a fővárosi utakról származó elszámolásában is csak a bevételt jelenti a helyettesemnek, a költségeket nem hajlandó – emlékeztetett rá.

Tarlós István a jövőben főleg a környezetvédelemre akar erősebben koncentrálni. A környezetvédelmi programjának három ága van: a közlekedés, a klímavédelem és a zöldinfrastruktúra fejlesztése. A koncepciókat kidolgozták, ezekről a Fővárosi Közgyűlés már döntött is.

Négy stratégiai pontra építenek: az infrastruktúrára, a járműcserékre, a szolgáltatások minőségének javítására és az intézményrendszerre.

Majd így folytatta: a másik fontos ág a klímastratégia, amelyet Karácsony komikusan számon kér rajtunk, lehetséges, hogy azért, mert mint rendszeresen, úgy az erről a 170 oldalas szakmai anyagról döntő, közel másfél évvel ezelőtti közgyűlésen sem vett részt. A klímavédelem kényes kérdés, és veszedelmes kilátásai lehetnek a minket követő generációkra - emelte ki.

Itt jelentős lépéselőnyben vagyunk az ellenzékkel szemben, nemcsak a klímastratégia elkészítése miatt, hanem azért is, mert a köztársasági elnökkel együttműködve már három éve – Magyarországon elsőként – csatlakoztunk a legjelentősebb környezetvédelmi koalícióhoz, az Under 2-höz. A 2015-ben alakult szervezet 2050-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolcvanszázalékos csökkentését irányozza elő – nyomatékosította álláspontját.

Nekem ilyenekről szól a főpolgármesteri kampány, nem Esze Tamás talpasait imitáló felkelésről vagy naponta bemutatott bohókás biodíszletekről, amelyeket hol elver az eső, hol elfúj a szél – zárta interjúját Tarlós István.