Gyurcsányné hazudott: nem vizsgáltatta ki korrupt asszisztense ügyét

2019.09.04. 08:56

Korábban a Demokratikus Koalíció (DK) azt ígérte, kivizsgálja Gyucsányné korrupt, brüsszeli asszisztensének ügyét. Ez azonban nem történt meg, a politikus európai parlamenti oldalán található információk szerint ugyanis Jose Alberto Alves Pereira minden gond nélkül kihúzta a szerződésben foglalt két hónapot. Erősen kérdéses azonban, hogy 60 nap alatt milyen szakmai munkát lehet elvégezni uniós tisztviselőként. Nyilvánvalóan semmilyet, ami azt jelenti, hogy nem is erről szólt a történet: a portugál férfira indokolatlanul szórták el az európai adófizetők pénzét. Ahogy azt már megírtuk, az egész mögött egy nyugdíjcsalás sejlik fel: a korrupcióba belebukott Jose Alberto Alves Pereirának egyszerűen szüksége volt még néhány hét uniós munkaviszonyra a maximális nyugdíjhoz. A kérdés továbbra is megválaszolatlan: mit kapott Gyurcsányné azért, hogy menedéket nyújtott egy köztörvényes bűnökkel gyanúsított tisztviselőnek?

"Köszönjük, hogy az Origo felhívta a figyelmünket arra, hogy Jose Alberto Alves Pereira ellen korrupció gyanúja miatt eljárás folyik. Mi ezt nem ismertük. Az Origo tájékoztatását követően a szükséges jogi lépéseket megtesszük annak ellenére, hogy a szóban forgó munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár." - így reagált a Demokratikus Koalíció sajtóosztálya arra a cikkünkre, amelyben megírtuk, hogy Gyurcsányné egy korrupt brüsszeli bürokratát foglalkoztat brüsszeli csapatában.

Továbbgyűrűzik Gyurcsányné brüsszeli botránya

Mint ismert, Jose Alberto Alves Pereiraval, a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének volt tanácsadójával szemben az a rendkívül súlyos vád merült fel, hogy az előző európai parlamenti ciklusban a szocialista pénzügyi maffia táskahordozójaként komoly pénzeket vágott zsebre jogszabályellenesen. Mivel a botrányt még a májusi uniós választást megelőzően robbantotta ki a portugál média, így Gyurcsányné minden bizonnyal tisztában volt Alves Pereira múltjával, amikor maga mellé vette akkreditált asszisztensnek. Bár a DK tagadta, hogy politikusuknak tudomása volt erről, két fontos dolgot ki lehetett hámozni közleményükből:

  1. megígérték, hogy megteszik a "szükséges jogi lépéseket" a helyzet tisztázása érdekében, 
  2. ismertették, hogy a portugál férfi határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár.

A helyzet azóta annyiban változott, hogy a megadott határidő napján eltűnt Alves Pereira neve Gyurcsányé EP-képviselői oldaláról, ami azt jelenti, már nem tagja a DK-s politikus csapatának. 

Forrás: http://www.europarl.europa.eu

 Ebből pedig nem más következik, minthogy 

a DK nem tett komolyan vehető lépéseket az ügy kivizsgálására,

hiszen a korrupt portugál politikus minden gond nélkül kitöltötte a szerződésben meghatározott idejét. Ugyanis sem a sajtóban, sem a párt felületein nem jelent meg azzal kapcsolatos tájékoztatás a Gyurcsány-párt részéről, hogy Alves Pereira durva korrupciós ügye kapcsán megtették volna a korábban ígért "szükséges jogi lépéseket." Nemcsak ez az egyetlen probléma a súlyos botránnyal kapcsolatban: utólag már jól látszik, hogy a DK napra pontosan két hónapra szerződtette a volt portugál tanácsadót, hiszen az Európai Parlament július 2-án alakult meg. Ez pedig

megerősíti azt a korábbi információt, miszerint Gyucsányné azért fogadta be a bukott tanácsadót, hogy megfelelő nyugdíjban részesülhessen visszavonulása után. 

Az is kérdés, hogy 60 nap alatt milyen szakmai munkát lehet elvégezni uniós tisztviselőként. Korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség írt arról, hogy az Európa Tanács vonatkozó rendelete (723/2004/EK) csak a 2009-es EP-ciklus kezdetétől biztosítja az uniós parlamenti alkalmazottak számára a 10 év szolgálat után járó uniós nyugdíjat, amire az 1999 óta Brüsszelben tevékenykedő Pereira csak akkor lenne jogosult, ha a mostani ciklus elején is folytatódik a szolgálata. Mivel az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy az EP-képviselők maguk mellé vegyenek "szerződéses alkalmazottakat" egy-három hónapnyi időtartamra, így Pereira eltűnésével bebizonyosodott, hogy valóban erre ment ki a játék.

Márcsak az a kérdés, Dobrev mit kért cserébe a nehezen védhető lépésért.  

Vannak még súlyos kérdések

A Fidesz piszkos alkut sejt a háttérben, Böröcz László a párt országgyűlési képviselője erről beszélt egy korábbi televíziós adásban. "Az igazi kérdés az, hogy miért alkalmaznak egy ilyen hátterű korrupt politikust, tanácsadót" - tette fel a kérdést Böröcz, aki ezt követően megpróbálta megfejteni, mivel vették rá Gyurcsánynét, hogy foglalkoztassa a portugál férfit. 

Felmerül a kérdés, hogy ez volt-e a deal, hogy ő alelnök lehessen a szocialista frakcióban vagy ez volt a deal, hogy a fideszes képviselőket nem szavazták meg a bizottságokba.

A politikus akkor úgy látta, Gyurcsányék úgy kerülhettek a képbe, hogy a portugál szocialisták már nem akarták foglalkoztatni Alves Pereirát, hiszen kellemetlenné vált számukra a személye. "Gyurcsányné asszisztensének szeptember 2-án jár le a szerződése, amivel éppen meglesz a 10 éves szolgálati jogviszonya" - emlékeztetett Böröcz, hozzátéve, hogy ebben az esetben vaskos nyugdíj fog érkezni a bankszámlájára. 

Brüsszelben közismerten tombol a korrupció, erről már több cikkben is beszámoltunk. Még így is egészen meghökkentő lenne, ha egy ennyire nyilvánvaló korrupciós ügy következmények nélkül maradna. 

Az Origo írta meg először, hogy Jose Alberto Alves Pereira, a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének (delegációvezetőjének) volt tanácsadója mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, szerződéseket hamisított az előző uniós ciklusban (2014-2015 környékén), ami miatt nyomozást indított ellene a portugál rendőrség. A V4NA nemzetközi hírügynökség ezután arról cikkezett, hogy nyugdíjcsalás történhetett, hiszen a DK-nál éppen addig alkalmazzák Alves Pereirát, amíg betölti a 10 éves szolgálati viszonyát, ami jobb nyugdíjat eredményez. Portálunk ezután részleteiben mutatta meg, hogy egy valóságos szocialista pénzügyi maffia működött Brüsszelben, aminek egyik központi szereplője Gyurcsányné asszisztense volt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK