Heisler András: A cél, hogy az OR-ZSE egy tudásközponttá fejlődjön

Vágólapra másolva!
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a tanévkezdésről, valamint a Holokauszt túlélők második generációját támogató programról.
Vágólapra másolva!

Heisler András nyitja meg az idei tanévet az OR-ZSE-n, amely kapcsán azt emelte ki, az intézmény élén tavaly történt egy vezetőváltás, hiszen az addigi rektor, Schőner Alfréd nyugalomba vonult. Hatalmas munkát végzett, hiszen húsz év alatt a rabbiképző szemináriumból csinált egy egyetemet. Az utóda lett Vajda Károly, aki az első vezetője az egyetemnek, aki nem rabbivégzettséggel bír.

Az egyetem legrégebbi képzése a rabbiképzés, az elnök szerint ezen a fakultáson több nagyon tehetséges fiatal tanul, így lehet reménykedni a felkészült utánpótlásban.

Az egyetem terveihez, fejlődéséhez persze pénz is kell, az OR-ZSE rendelkezik egyrészt állami támogatással, mint egy magyarországi felsőoktatási intézmény, de mellette a Mazsihisz is támogatja az intézményt a részükre folyósított járadékból. Mellette az egyetem is igyekszik saját forrásokat szerezni, elsősorban pályázatok útján. Arra a felvetésre, hogy az egyetem igyekszik-e visszaszerezni azt a fényét, ami a XX. század első és második felében jellemezte, Heisler András megjegyezte,

Az OR-ZSE előtt két akkreditációs eljárás áll, egyrészt a Doktori Iskolájuknak, majd maga az egyetemnek kell megfelelnie a szükséges elvárásoknak, a Mazsihisz vezetője ennek kapcsán azt emelte ki, nem csak hivatalból bizakodó, hanem egészen biztos abban, hogy sikerül az egyetemnek megugrania a lécet.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az elnöknek arról, hogy az OR-ZSE Doktori Iskolájának a vezetője egy nő lett, aki ráadásul nem is zsidó, Heisler András megismételte szavait, a cél egy tudásközpont létrehozása. A Doktori Iskola vezetője már több éve tanít itt az egyetemen, a tudása, elismertsége vitathatatlan, azaz el lehet mondani, szakembert választottak a doktori képzés vezetőjének.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.