Négy új Airbus Helicopters H145M típusú helikopter érkezik a Magyar Honvédség flottájába ebben az évben, a magyar pilóták és műszaki szakemberek kiképzése már megkezdődött a gyártó németországi üzemében – közölték Donawörth-ben egy magyar újságíróknak tartott bejáráson.

Martin Keller, az Airbus Helicopters programmenedzsere a bejáráson azt mondta, az idei négy után jövőre várhatóan tizenkettő, 2021-ben pedig hat H145M típusú gép érkezik a flottába.

Airbus Helicopters H145MForrás: AFP/Julian Stratenschulte

Nagy László, a Magyar Honvédség légierő hadfejlesztési rendszerek fejlesztési főnökségének vezetője azt mondta, 14 gép gyártása már megkezdődött, hat van végösszeszerelő soron, kettő teljesítette már első felszállását. Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg, ők mintegy 50 képzésen vesznek részt, mire megszerzik a szükséges engedélyeket.

Hozzátette: a szerződés értelmében van lehetőség arra, hogy a pilóták szimulátoros oktatását Magyarországra telepítsék, de erről még nem született döntést, ugyanakkor a tapasztalatok szerint nagy szükség lenne egy ilyen képességre.Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterét világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele. A németországi gyárban a szerződés aláírásától számított egy éven belül készre tudják gyártani a gépet.

A gép jelenlegi verziója 2015 májusában szerezte meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől a légialkalmassági engedélyeket, az első példányt fél évvel később szállították le a német légierőnek.

A harcászati feladatokat ellátó M verzióból eddig 51-et rendeltek, Magyarország a legnagyobb ügyfél 20 gépes rendeléssel.