Egyre több migráns tartózkodik a Nyugat-Balkánon

2019.09.04. 10:51

Harmadával nőtt a migránsok száma a Nyugat Balkánon - hívta fel rá a figyelmet Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója reggel az M1 aktuális csatorna egyik műsorában.

A főtanácsadó közölte, komoly a terheltség Bosznia-Hercegovinában, ahol jelentősen romlott a belbiztonsági helyzet.

Migránsok a boszniai Velika Kladusában. A kép illusztrációForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Samir Yordamovic

Idén eddig csak a magyar határon mintegy 7300 illegális határsértőt fogtak el. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt nyolc hónap minden napjára jutott illegális határsértő, és gyakran tömegesen próbálkoztak.
Ennek alapján nagyon hasznosak, eredményesek és szükségesek azok az intézkedések, amiket a magyar kormány annak idején a kerítés megépítése és a jogi határzár megalkotása időszakában rögzített - hangsúlyozta.

A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, a műszaki határzár mellett. A kép illusztrációForrás: MTI/Ujvári Sándor

Bakondi György elmondta azt is, az elmúlt időszakban hangoztatott politikusi vélemények azt támasztják alá, hogy egyre többen felismerik a külső határok védelmének fontosságát az Európai Unióban is, azzal együtt, hogy a belső biztonság a határon kezdődik.

Meg vagyunk arról győződve, hogy változtatni kell az Európai Unió elhibázott migrációs politikáján (...), és ez a változás az európai emberek biztonságát kell, hogy szolgálja – zárta mondandóját a miniszterelnök főtanácsadója.