Miután Csepelt Észak-Pestre helyezte, Karácsony Gergely ismét megmutatta, fogalma sincs arról, hogy Budapesten mi hol található. Az alkalmatlan zuglói polgármester az ellenzék főpolgármester-jelöltjeként ment be az ATV stúdiójába tegnap este, ahol a Nemzeti Múzeumot a Városliget területére helyezte. A valóság azonban mást teljes mutat: a patinás épület a Múzeum körúton helyezkedik el. Azóta is csak találgatjuk, Karácsony mit kevert mivel.

A jelek szerint Karácsony Gergely úgy akarja megnyerni a főpolgármester-választást, hogy fővárosi helyismerete nagyjából Fekete-Győr András szintjén van. De egyre erősebb a gyanú, hogy még azt sem éri el.

Karácsony szerint a Nemzeti Múzeum a Városligetben van

A baloldal örök jelöltje az ATV stúdiójába ment kedd este, ahol lelkesen szidta a kormányt és Tarlós Istvánt. Mint ismert, a főpolgármester korábban arról beszélt, biztos abban, hogy ellenfele nem a zuglói polgármesterként elért eredményeivel (mivel azok nincsenek), hanem negatív üzenetekkel fog kampányolni. Karácsony ennek maximálisan eleget tett a balliberális televízióban, ahol a beszélgetés vége felé előkerült a kormány és a budapesti városvezetés egyik legnagyobb szabású fejlesztési terve, a Liget-projekt. A politikus belevetette magát a dolgok sűrűjébe, és óriási elánnal támadta azt. Csakhogy egyik mondatával

a Városligetbe helyezte a Nemzeti Múzeumot. 

"A Nemzeti Múzeum épülete egy olyan brutális épület egy park közepén, amit nagyon nagy őrültségnek gondolom ezt a projektet." - fogalmazott gördülékenyen a Budapest városvezetői székét megcélzó politikus. Ezzel csak egyetlen apróbb hiba van: a Nemzeti Múzeum jelenleg a Múzeum körúton található, és semmi hír nincs arra nézve, hogy bárki arrébb akarná tolni. Ráadásul - mint azt általános iskolában már szokás megtanulni - 170 éve is ott volt, ahol most (lásd még: Petőfi és a Nemzeti Múzeum lépcsőjének legendája), tehát nem Tarlós István intézkedett így.

Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje ismét betlizett, ezúttal a Nemzeti Múzeumot helyezte a Városligetbe.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Némi gondolkodás után arra jutottunk, hogy Karácsony feltehetően összekeverte a Nemzeti Múzeumot az épülő (egyébként a tervek alapján gyönyörű) Néprajzi Múzeummal. Végülis: mindegyik múzeum. 

Nem ez volt első eset, amely ráirányította a figyelmet arra, hogy

az ellenzék budapesti jelöltjének hiányos a tudása a fővárosról, sőt, úgy általában mindenről.

Márciusban arról kérdezték meg, milyen elképzelései, tervei vannak főpolgármester-jelöltként, amire úgy válaszolt, hogy nagyon fontosak az észak-pesti, többek között a csepeli fejlesztések. Ezzel a megállapítással egy apróbb probléma volt: a városrész a főváros déli részén helyezkedik el. A beszélgetés egész pontosan így nézett ki a Pesti Srácok és Karácsony között:

  • Karácsony: "Én konkrétan az észak-pesti fejlesztésekről beszélek. Az egész csepeli fejlesztés a Galvani-híddal, és a ...
  • Pesti Srácok: "Akkor Dél-Pest, nem Észak-Pest, ugye? Észak-Pestet mondott!"
  • Karácsony: "ööö... Csepelről beszélek. Igen. Igen. Tehát a csepeli fejlesztések ott.. ott."