A közép-európai országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az EU-ban

Nacsa Lőrinc, KDNP-s képviselő
Budapest, 2019. július 8. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Közép-Európa gazdasági ereje, valamint az itt megőrzött európai értékek miatt a térségbeli országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az Európai Unióban - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek nyilatkozva a dél-lengyelországi Krynicában zajló gazdasági fórumon.
Vágólapra másolva!

Nacsa Lőrinc a fórum keretében hagyományosan a lengyel szejm által szervezett, Kárpátok Európája című konferenciáról számolt be, amelynek a közép-európai együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésén vett részt.

Mint mondta, harminc év óta jelenleg a legjobb a közép-európai együttműködés, de

Véleménye szerint a közép-európai országoknak meghatározó szerepet kell betölteniük az EU-ban, nemcsak azért, mert ez a térség az európai gazdasági fejlődés motorja, amely biztosítja Európa gazdasági növekedését, hanem azért is, mert itt még megtalálhatók az európai értékek. A pódiumbeszélgetésen szó volt arról is, hogy a térségben meg szeretnék őrizni a keresztény értékeket, ahelyett, hogy beengednének abnormális nyugat-európai dolgokat, például a gender-ideológiát - tette hozzá.

Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án Forrás: MTI/Kovács Attila

Magyarországon és a Közép-Európában

- folytatta.

Elfogadhatatlannak nevezte a nyugat-balkáni országok csatlakozásának késleltetését Brüsszel részéről.

A lassúságot azzal magyarázta, hogy a Nyugat-Balkán csatlakozásával növekedik majd Közép-Európa szerepe.

- hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte a térségbeli érdekérvényesítő képesség növelését. Véleménye szerint sokkal szélesebb körű gazdasági együttműködésre van szükség a térségbeli országok között. A közép-európai gazdasági térséget egységesebbé, átjárhatóbbá kell tenni a már megkezdett infrastrukturális fejlesztésekkel - hangsúlyozta.

Ez jelenti a közép-európai jövőt: egyrészt, kiinduló alapként, van egy szilárd keresztény értékrend, amelyre a közép-európai országok támaszkodnak,

- foglalta össze.

A kis Davosnak is nevezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórumot idén 29. alkalommal rendezték meg. A kedden kezdődött, péntekig tartó konferencián több mint négyezer politikus, közgazdász, szakértő vesz részt.