Több ezren sportoltak együtt Budapest utcáin a negyedik Utcalimpián - galéria

2019.09.04. 14:03

Mintegy 3 ezer nevezővel indult szombaton a Budapest Urban Games, a résztvevők hat sportágban tehették próbára magukat. Volt Duna-átúszás a Corvinus Egyetem és a Műegyetem között, várfalmászás a Várkert bazárban, grundfoci és streetball a Klauzál téren, futóverseny, illetve laser run a Citadellán.

A Budapest Urban Games (BUG) negyedik éve zajlik már, évről-évre hatalmas érdeklődés mellett, idén pedig rekordszámú nevezéssel, minden eddiginél több sportággal zárult. Négy helyszínen, hat sportágban mérették meg magukat az indulók: a versenybe újonnan bekerült falmászást több százan próbálták ki a budai várfalakon, a Dunát pedig több mint fél ezren úszták át.

Futás a Citadellán - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

A Citadellán a tavalyihoz hasonlóan 5,5 illetve 11 kilométeres távokat gyűrtek le a versenyzők, és idén lehetőség volt a félmaraton (21 km) teljesítésére is a város tetején. Volt laser run, a futás és a lövés kombinációjában amatőrök is kipróbálhatták, mit tudnak. Ezekben a számokban közel ezer ember nevezett.

A hetedik kerület kultikus helyszíne több éve a Klauzál téren található pálya, ezt a BUG közösség tavaly sikeresen felújította. Itt zajlottak idén is a grundfoci meccsek, a kezdő rúgást Németh Lajos meteorológus, a Budapest Urban Games 2019 egyik arca végezte el. A streetball, mint igazi városi sportág is sok játékost, a pálya mellett pedig számtalan szurkolót vonzott.

Streetball a Klauzál téren - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

Idén új sportágban is kipróbálhatták magukat az érdeklődők

A versenybe idén bekerült a falmászás is, melyre szintén sokan voltak kíváncsiak: a Budai Vár falait száz mászó mellett a BUG arcai, Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és Szabó Erika színésznő, műsorvezető is „meghódította".

Idén bekerült a falmászás is a BUG sportágai közé - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

Idén is kiemelkedően népszerű volt a Duna-átúszás, a 650 versenyző a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart között szelte a habokat. A kezdő csapatot Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó indította útnak, és néhány jó tanácsot is adott az átúszáshoz. Az eredményhirdetésnél Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő gratulált a 470 méteres távolságot teljesítő sportembereknek.

Idén is kiemelkedően népszerű volt a Duna-átúszás - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy Tarlós István főpolgármester hivatalba lépése óta rengeteget fejlődött a város, közterek, épületek sokasága újult meg, és a BUG jó alkalom arra, hogy a város megszépült látványát is élvezhessük. Fantasztikus környezetben lehet sportolni, és mint mondta, azt remélik, a pozitív élmények arra sarkallják az embereket, hogy másként kötődjenek a városhoz, jobban szeressék, valamint többet mozogjanak.Egy évben egyszer van rá alkalom, hogy valaki átússza a Dunát, vagy felmásszon a Budai Vár falára, és ez a Budapest Urban Games– tette hozzá.

Budapest Urban Games 2019 - a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

Az Utcalimpiát idén a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezték meg. Az egy napos eseményen minden alkalommal profik és amatőrök kapnak lehetőséget arra, hogy urbánus környezetben mozogjanak, a BUG célja a városi sportélet népszerűsítése, a helyi sportközösségek összekovácsolása.