A demográfiai helyzet eltérő a különböző országokban, de a cél mindenhol valamiféle megoldás találása, ezért a demográfiai folyamatok követése, értékelése és értelmezése sorskérdés - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a III. Budapesti demográfiai csúcson csütörtökön.

A Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi konferencia első napján Kásler Miklós kiemelte, hogy a kormányok a gyerekvállaláshoz biztosítani tudják a materiális feltételeket, hogy ne legyenek anyagi akadályok, de emellett szükség van egyfajta szellemi háttérre is, ezért a magyar kormány 2010 óta családbarát politikát folytat, azaz minden döntésénél figyelembe veszi, hogy milyen hatása lesz a családokra, a demográfiai helyzetre, a nemzet jövőjére. Az immár kilenc éve létező magyar modellről pedig egyre többet beszélnek, egyre több ország érdeklődik iránta, mert megmutatkoznak az eredményei - tette hozzá a miniszter. 

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere beszél a III. Budapesti demográfiai csúcson Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kásler Miklós azt is mondta: a demográfiai problémák nagyon gyorsan megoldódnának, ha ismét az a szemlélet uralkodna, hogy a család, a gyerek érték, valamint a nők is azt éreznék, hogy az életük attól teljesedik ki, ha [...] gondoskodnak az emberi nem fenntartásáról.

A miniszter beszélt még arról is, hogy a nagy nyugati országokban sokszor érezhető a klasszikus értékek meglazulása, felbomlása, ami meglazítja a társadalom szöveteit is, szemben a napkeleti nagy tradíciójú, hagyományaikat, vallásukat őrző országokkal, ahol a demográfiai helyzet egyre jobb. A megoldás tehát, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta, a visszatérés a gyökerekhez, a klasszikus európai, keresztény, emberi értékekhez, azaz a hithez, a családhoz, a hagyományokhoz, az ősök és a leszármazottak tiszteletéhez.