Szijjártó Péter: A migráció helyett a családokat kell támogatni

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. szeptember 6. Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart egyeztetésüket követően Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 6-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország és Bulgária európai szinten is kimagasló mértékben támogatja a családokat, szemben a migrációval - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és a külügyminiszter, miután Budapesten fogadta Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettest.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország és Bulgária között teljes a nézetazonosság a jövőt illető legfontosabb kérdésekről és a legfontosabb kihívásokra adandó válaszokról.

Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart egyeztetésüket követően Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 6-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Elmondta:

a tárgyaláson hangsúlyosan szerepelt a migráció kérdése,

hiszen Bulgária részben a migránsok által használni szándékozott nyugat-balkáni útvonalon helyezkedik el, és napi szinten több mint száz migránst fordít vissza a határról.

- nyomatékosította Szijjártó Péter.

Magyarország és Bulgária közösen lépett fel a kötelező betelepítési kvótával szemben, és nem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját sem.

A miniszter közölte, továbbra is kitartanak amellett, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni, és hogy a migráció biztonsági kérdés. Ezt nemcsak szavakban, hanem tettekben is bizonyítottuk, hiszen

a bolgár-török határon és Magyarország déli határán is kerítés áll

- jegyezte meg.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs nyomás tovább nő, hiszen Törökországba az idei év első nyolc hónapjában 224 ezer illegális bevándorló érkezett, míg Görögországba az elmúlt két hónapban hatezren jöttek.

- jelezte.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy Magyarország és Bulgária sorsa az energiaellátás és energiabiztonság kérdésében is közös, hiszen alapvetően egy forrásból és adottságaik miatt egy útvonalon szerzik be a szükséges gázmennyiséget, de ezen mindkét ország változtatni akar.

Hangsúlyozta: Magyarország és Bulgária közös célja, hogy az útvonal-diverzifikáció tekintetében sikeres legyen, és

minél előbb létrejöjjön az a déli gázszállítási folyosó, amely Törökországot Bulgárián és Szerbián keresztül kötné össze Magyarországgal.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Magyarország a kormány döntése értelmében készen áll arra, hogy kiírja azt a kapacitáslekötési eljárást, amelynek eredményeképpen éves szinten 10 millió köbméternyi gáz szállítását tudják lehetővé tenni Magyarországra Szerbia irányából.

- hangoztatta.

A miniszter a két ország közötti gazdasági együttműködésről szólva kiemelte, hogy

az OTP megvásárolta a Société Générale bolgár leányvállalatát,

illetve a Groupama életbiztosítási ágazatát, amelynek nyomán a bulgáriai bank- és biztosítási piacon komoly szereplővé vált.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Richter két legfontosabb termékével is fel tudott kerülni a bulgáriai társadalombiztosítás által támogatott listára, így a magyar gyógyszerek piaci részesedése látványos növekedésnek indult a bolgár piacon.

Marijana Nikolova a közös kulturális és történelmi kapcsolatokkal összefüggésben arról számolt be:

A bolgár miniszterelnök-helyettes kiemelte: Magyarország erős befektető a bolgár piacon.

A migrációról azt mondta, hogy

Európának meg kell védenie saját polgárait, fontos a külső határok védelme és a migrációs nyomásnak való ellenállás.