Demográfiai csúcs: Magyarország álláspontját érdemes követni

élelmiszerbolt vegyesbolt food store female male child small girl daughter smiling couple young adults provision european lifestyle middle class caucasian wellbeing choice assortment shelf russian shopping line discount hypermark
54870144 - young positive smiling parents with little girl buying tinned food at grocery
Vágólapra másolva!
Gyermekvállaláskor nem döntő jelentőségű a pénz, az embereket inkább a kulturális tényezők befolyásolják - mondta Frank Füredi. Az ismert szociológus szerint a probléma az, hogy a családi élethez negatív jelentés társult. Füredi a III. Budapesti Demográfiai Csúcson nyilatkozott a köztévén. A csúcs óriási nemzetközi érdeklődést váltott ki, több ország állam- és kormányfője is felszólalt.
Vágólapra másolva!

Frank Füredi úgy véli, szinte az egész világ komoly demográfiai problémákkal küzd. A demográfia szó azonban nemcsak technikai jelentésű, hanem a jövőről is beszél, hiszen meghatározza a társadalom alakulását. Napjainkban sokan nem vállalnak gyermeket, mert úgy gondolják, hogy ez nagy teher, és a gyermekkel véget ér az addigi önálló életük – magyarázta a köztévének.

Szerinte

Ez a tendencia azt mutatja – tette hozzá –, hogy az ezen az állásponton lévő embereket nem érdekli, hogy mi lesz a jövővel, és hogyan alakul majd a társadalom.

„A gyermekvállalás nem rosszat, hanem jót tesz a világgal” Forrás: Origo

A gyermekvállalás jót tesz a világgal

Arról is beszélt, hogy számos kampány és mozgalom zajlik Nyugat-Európában, melyek szerint a gyermekszüléssel vétenek a nők az ökológia ellen, és minél több ember él a világon, annál rosszabb lesz a helyzet. Frank Füredi szerint ez téves meglátás, és fel kellene ismerniük, hogy a gyermekvállalás nem rosszat, hanem jót tesz a világgal.

A szociológus kiemelte a magyar kormány munkáját, amely főként anyagi támogatással és különböző programokkal segíti a magyar családokat, illetve ösztönzi a fiatalokat arra, hogy gyermeket vállaljanak.

Hiszen egy gyermek öröm az ember életében, és boldogságot jelent mindenki számára. Hozzátette, az emberiségnek feladata is van, ugyanis létre kell hoznia a következő nemzedéket, amellyel a jövőt építi fel – tette hozzá.

Szánthó Miklós: Ma már azt is védelemben kell részesíteni, ami magától értetődő

Szánthó Miklós, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának elnöke is részt vett és előadott a Budapesti Demográfiai Csúcs második napján. Arról beszélt, hogy nem szabad félnünk vagy megijednünk attól, ha nem tartanak minket politikailag korrektnek, a konfliktusokat vállalni kell. Meg kell védeni a hagyományos családmodellt, mely átfogó támadás alatt áll a progresszívek és liberálisok által, akik a korlátlan szabadság eszményét hirdetik.

Szánthó idézte a szocialista Frans Timmermant is, aki szerint az illiberalizmus a szabadság nélküliséget jelenti. A kuratóriumi elnök erre úgy reagált, hogy

A család intézményét szerinte azért is támadják ennyire, mert az, hogy saját magam elé helyezem a feleségemet, a gyerekemet, vagyis a családomat, szembe megy a totális önmegvalósítás eszményével.

Óriási nemzetközi érdeklődést váltott ki a budapesti demográfiai csúcs Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese szerint a családok ügye nem lehet a politikai korrektség rabja, és nincs ok az óvatoskodásra a családok ügyében a kommunikáció terén. Szemléletformálásra is szüksége van a kormányzati intézkedések mellett, valamint pozitív, követendő példákra, ismert emberek példájára - tette hozzá.

Orbán Viktor: A cél, hogy a kereszténység visszaerősödjön Európában

Államcélnak, kormányzati feladatnak nevezte az erőteljes demográfiai politika folytatását Orbán Viktor miniszterelnök a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban. A kormányfő kijelentette, a demográfia kérdésében a migrációs megoldást távol kell tartani, ahogyan azt az "esztelen" zöld érvelést is, amely szerint a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyermek születne.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt is mondta,

Úgy összegzett: a magyar demográfiai politika sikerességének feltétele, hogy a kereszténység visszaerősödjön Európában, hogy "legyenek társak", és a magyar nemzeti össztermék 2030-ig minden évben legalább 2 százalékkal haladja meg az unió gazdasági növekedésének átlagát. Mindezen felül pedig ki kell tartani - hangoztatta a miniszterelnök.