Demográfiai csúcs: Magyarország álláspontját érdemes követni

2019.09.06. 15:33

Gyermekvállaláskor nem döntő jelentőségű a pénz, az embereket inkább a kulturális tényezők befolyásolják - mondta Frank Füredi. Az ismert szociológus szerint a probléma az, hogy a családi élethez negatív jelentés társult. Füredi a III. Budapesti Demográfiai Csúcson nyilatkozott a köztévén. A csúcs óriási nemzetközi érdeklődést váltott ki, több ország állam- és kormányfője is felszólalt.

Frank Füredi úgy véli, szinte az egész világ komoly demográfiai problémákkal küzd. A demográfia szó azonban nemcsak technikai jelentésű, hanem a jövőről is beszél, hiszen meghatározza a társadalom alakulását. Napjainkban sokan nem vállalnak gyermeket, mert úgy gondolják, hogy ez nagy teher, és a gyermekkel véget ér az addigi önálló életük – magyarázta a köztévének.

Szerinte sokan elhalasztják a gyermekvállalást, és csak harmincéves kor után vállalnak gyermeket, vagy még akkor sem. Ez a tendencia azt mutatja – tette hozzá –, hogy az ezen az állásponton lévő embereket nem érdekli, hogy mi lesz a jövővel, és hogyan alakul majd a társadalom.

„A gyermekvállalás nem rosszat, hanem jót tesz a világgal”Forrás: Origo

A gyermekvállalás jót tesz a világgal

Arról is beszélt, hogy számos kampány és mozgalom zajlik Nyugat-Európában, melyek szerint a gyermekszüléssel vétenek a nők az ökológia ellen, és minél több ember él a világon, annál rosszabb lesz a helyzet. Frank Füredi szerint ez téves meglátás, és fel kellene ismerniük, hogy a gyermekvállalás nem rosszat, hanem jót tesz a világgal.

A szociológus kiemelte a magyar kormány munkáját, amely főként anyagi támogatással és különböző programokkal segíti a magyar családokat, illetve ösztönzi a fiatalokat arra, hogy gyermeket vállaljanak. Ezt az álláspontot kellene más államoknak is átvenniük, és ösztönözniük a fiatalokat arra, hogy a gyermekvállalás nem negatív dolog. Hiszen egy gyermek öröm az ember életében, és boldogságot jelent mindenki számára. Hozzátette, az emberiségnek feladata is van, ugyanis létre kell hoznia a következő nemzedéket, amellyel a jövőt építi fel – tette hozzá. 

Szánthó Miklós: Ma már azt is védelemben kell részesíteni, ami magától értetődő

Szánthó Miklós, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának elnöke is részt vett és előadott a Budapesti Demográfiai Csúcs második napján. Arról beszélt, hogy nem szabad félnünk vagy megijednünk attól, ha nem tartanak minket politikailag korrektnek, a konfliktusokat vállalni kell. Meg kell védeni a hagyományos családmodellt, mely átfogó támadás alatt áll a progresszívek és liberálisok által, akik a korlátlan szabadság eszményét hirdetik.

Szánthó idézte a szocialista Frans Timmermant is, aki szerint az illiberalizmus a szabadság nélküliséget jelenti. A kuratóriumi elnök erre úgy reagált, hogy a szabadságnak van egy keresztényi megközelítése is, mely azt jelenti, hogy az egyéni érdekeinknek és vágyainknak korlátot szabunk, megvan bennünk a magunkon uralkodás képessége, és nem keverjük össze a boldogságot az élvezetekkel. A család intézményét szerinte azért is támadják ennyire, mert az, hogy saját magam elé helyezem a feleségemet, a gyerekemet, vagyis a családomat, szembe megy a totális önmegvalósítás eszményével.

Óriási nemzetközi érdeklődést váltott ki a budapesti demográfiai csúcsForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese szerint a családok ügye nem lehet a politikai korrektség rabja, és nincs ok az óvatoskodásra a családok ügyében a kommunikáció terén. Szemléletformálásra is szüksége van a kormányzati intézkedések mellett, valamint pozitív, követendő példákra, ismert emberek példájára - tette hozzá.

Orbán Viktor: A cél, hogy a kereszténység visszaerősödjön Európában

Államcélnak, kormányzati feladatnak nevezte az erőteljes demográfiai politika folytatását Orbán Viktor miniszterelnök a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban. A kormányfő kijelentette, a demográfia kérdésében a migrációs megoldást távol kell tartani, ahogyan azt az "esztelen" zöld érvelést is, amely szerint a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyermek születne.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt is mondta, a családtámogatási rendszerben akkor érhető el a fordulópont, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. Úgy összegzett: a magyar demográfiai politika sikerességének feltétele, hogy a kereszténység visszaerősödjön Európában, hogy "legyenek társak", és a magyar nemzeti össztermék 2030-ig minden évben legalább 2 százalékkal haladja meg az unió gazdasági növekedésének átlagát. Mindezen felül pedig ki kell tartani - hangoztatta a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK