Oldószerek és festékek tárolására szolgáló szabadtéri raktár gyulladt ki pénteken kora reggel Kazincbarcika iparterületén. Veszélyes anyag nem került a levegőbe.

Dojcsák Dávid a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi szóvivője elmondta: a körülbelül száz négyzetméter alapterületű tárolóban keletkezett tüzet eloltották, az utómunkák azonban még tartanak.

Senki sem sérült meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborja méréseket végzett a helyszínen, valamint a környező településeken, amelyek alapján veszélyes anyag nem került a levegőbe. Lakosságvédelmi intézkedésre így nem volt szükség.

Kazincbarcika önkormányzata a Framochem Kft. közlésére hivatkozva a reggeli órákban arról tájékoztatta a lakosságot, hogy pénteken reggel háromnegyed hatkor a cég helyi üzemének hulladéktárolójában feltehetőleg egy hordóból kifolyt anyag öngyulladás következtében tüzet fogott, ami további hordókat gyújtott fel.

A tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat. Előzetes felmérés alapján a tűz kiindulási forrása oldószert tartalmazó hulladék volt.

Az üzemben a termelést biztonságtechnikai okokból leállították, a létesítmény biztonságos állapotban van. Az első mérések alapján veszélyes anyag nem került a légtérbe. Az eseményt a Katasztrófavédelem Iparbiztonsági Felügyelője a helyszínen vizsgálja.