A visegrádi országok azon képviselői találkoztak a Budai Várban, akik a helyi történelmi városrészeket vezetik. Budapest – Prága – Pozsony –Varsó I. kerületeinek polgármesterei kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a településeiket érintő fenntarthatósági kérdéseket, illetve a közép-európai együttműködésben és közös cselekvésben rejlő lehetőségeket.

A Budavári Önkormányzat kezdeményezésére egy évtizeddel ezelőtt indult és 2016 óta új lendületet vett négyoldalú együttműködés keretében a testvérkerületek polgármesterei évente találkoznak, ezzel is erősítve a történelmi városrészek közötti folyamatos együttműködést. A mostani találkozón Miroslav Vrábel Pozsony I. kerületének alpolgármestere, Pavel Čižinský Prága I. kerületének polgármestere, Pawel Martofel Varsó I. kerületének alpolgármestere és Dr. Nagy Gábor Tamás Budapest I. kerületének polgármestere vitatták meg a városrészeket érintő aktuális kérdéseket.

Forrás: Budavári Önkormányzat

A V4 együttműködés segítségével lehetőség nyílik a települések közötti tapasztalatcserére és közös megoldási lehetőségek kidolgozására.

Közép-Európa az elkövetkező évtizedekben kontinensünk egyik megkerülhetetlen gazdasági és politikai központjává fog válni, így fontos, hogy a városok megfelelően felkészüljenek a jövő kihívásaira. Feladatuknak tekintik a családok támogatását és a generációk közötti szolidaritás előmozdítását. A találkozó alkalmával lehetőség nyílt a városrészek vezetőinek mélyebben is megismerni egymás helyzetét a fiatalok és az idősek támogatásával kapcsolatban. Egyeztettek olyan globális jelenségekről, mint a klímaváltozás, illetve az energiahatékonyság és környezetvédelem jelentősége - olvasható a Budavári Önkormányzat közleményében. 

A tanácskozás megerősíti a hosszú ideje meglévő testvérvárosi kapcsolatokat, megerősíti a jövőbeli közös gondolkodásra vonatkozó szándékukat a környezetvédelem, a turizmus és a generációk együttélésének területén.

Forrás: Budavári Önkormányzat

A találkozó végén a V4-es polgármesterek egy nyilatkozatott írtak alá, amelyben kinyilatkoztatták, hogy a jövőben is megosztják sikereiket és tapasztalataikat egymással, emellett pedig közösen ápolják a múltban gyökerező kulturális értékeiket, hagyományaikat.