Az önkormányzati választáson nincs külképviseleti szavazás

2019.09.07. 10:21

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán külképviseleti szavazásra nincs lehetőség; választójogát kizárólag az gyakorolhatja, aki október 13-án Magyarországon tartózkodik.

Az országgyűlési választáson, az európai parlamenti választáson és az országos népszavazáson a külképviseleteken is lehet voksolni,  erre azonban az önkormányzati választáson nincs mód. 

A külképviseleti szavazások esetén a szavazólapokat kiszállítják a nagykövetségekre és konzulátusokra. Ez országos népszavazásnál vagy EP-választásnál - ahol az egész ország egy választókerületet alkot - egyetlen szavazólapképet jelent.

Országgyűlési választás előtt a külképviseletekre kell kiszállítani az országgyűlési egyéni választókerületek szavazólapját (attól függően, mely választókerületekből hány választó jelentkezett a külföldi szavazásra), valamint az országos párt- vagy nemzetiségi listát. 

Az önkormányzati választáson azonban ennél sokkal több szavazólap van. Mivel a választók 3177 település polgármesteréről szavazhatnak, ez ugyanennyi különböző szavazólapot jelent. Azon a 3008 településen, amelynek lakossága kevesebb tízezernél, úgynevezett egyéni listán választják a képviselőket, ez további 3008-féle szavazólapot tesz szükségessé. 

Rengeteg különböző szavazólap leszFotó: Mudra László - Origo

A 169, tízezernél több lakost számláló településen egyéni választókerületekben és kompenzációs listákon szerezhetnek a képviselők mandátumot. Mivel a kompenzációs listára a választók nem szavazhatnak (ezeket a mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztják ki), csak az 1628 egyéni választókerületet kell figyelembe venni a szavazólapok számánál. Mindezek mellett a 19 megyében a megyei közgyűlést is megválasztják a szavazók, ez további 19 szavazólapot jelent. A fővárosiak voksolhatnak a főpolgármester személyére is, ehhez további egy szavazólapmintára van szükség.

Vagyis összesen 7833-féle szavazólapot kell nyomtatni október 13-án, és ebben a számban még nincsenek benne a nemzetiségi szavazólapok.

Általában öt-hét ajánlás kell a nemzetiségi választáson induló jelölteknek

Az október 13-ai nemzetiségi választáson induló jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Három nappal a jelöltbejelentés vége előtt már több mint 8400 nemzetiségi jelöltet jelentettek be a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint. Öt évvel ezelőtt 12 ezer nemzetiségi jelölt indult a választáson. 

A nemzetiségi képviselők választásán - hasonlóan a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásához - a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük az induláshoz. A települési nemzetiségi önkormányzati választáson azonban független jelöltek nem indulhatnak, jelölteket kizárólag a jelölőszervezetként nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek állíthatnak.