Karácsony továbbra is titkolózik a katasztrofális zuglói gazdálkodást illetően

2019.09.07. 12:09

Négy hónapja nem ad választ Karácsony Gergely a zuglói önkormányzat kifizetetlen számláira vonatkozó kérdésekre. A Magyar Nemzet szombati cikkében Kovács Balázs (Fidesz—KDNP) önkormányzati képviselő beszámolt arról, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje a XIV. kerületi önkormányzati cégek átvilágításának eredményét, a kerület folyószámla-egyenlegét, de az önkormányzat kintlévőségét is titkolja előlük.

A parkolás kapcsán az idei költségvetésbe több mint 301 millió forint veszteséget tervezett be Zugló. A július elejéig fennálló, időközben lejárt előnytelen szerződések miatt legalább 150 milliós hiány már keletkezett.  Kétséges az is, hogy amióta az önkormányzat a saját üzemeltetésébe vette a fizető parkolást, az azzal kapcsolatos minden szerződést bemutatták-e  - reagált a Magyar Nemzetnek Kovács Balázs (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő arra, hogy a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette kerület tegnapi közleményében azt állította, hogy most már napi egymillió forint nyereséget termel a fizetőparkolás.

Budapest, 2019. július 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásról tartott budapesti sajtótájékoztatón a Szabadság híd pesti hídfőjénél 2019. július 5-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormánypárti politikus beszámolt arról is a Magyar Nemzetnek, hogy a kerület gazdálkodásával kapcsolatos májusi adatkérésére csak részben kapott választ, valamint az önkormányzat kifizetetlen számláit az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva döntés-előkészítés címszó alatt titkosították, ami egy döntéshozó önkormányzati képviselő kérelme esetén nonszensz. 

Kovács Balázs a hiányos adatközlés miatt a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz (PKKB) fordult, de a bíróság végül negyven napot adott a XIV. kerületnek arra, hogy az adatokat összeszedje. A fideszes képviselő azért is lepődött meg ezen a bírósági döntésen, mivel a kintlévőségek nyilvántartása napi feladat.  Kovács arról is beszámolt a Magyar Nemzetnek, hogy egy hete nem tudja elküldeni a jegyző az önkormányzat aktuális folyószámla-egyenlegét, ami szerinte megint csak a súlyos pénzügyi helyzet takargatására utal. 

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy május óta várnak az önkormányzati cégek átvilágításának eredményére, a kormánypárti képviselő attól tart, a titkolózás mögött gyanús pénzmozgások, vagyonelvonások, illetve tartozások vannak, hogy a kerület költségvetési problémáit pillanatnyilag kozmetikázni tudja a Karácsony-féle vezetés.

A cikk felidézi, hogy Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője tegnap felszólította Karácsony Gergely zuglói polgármestert, ellenzéki főpolgármester-jelöltet, hogy tárja fel a kerületi parkolási botrányt, hozza nyilvánosságra a szerződéseket. 

Májusban még ő maga is megszavazta – idézte fel a szóvivő –, hogy az ott élőknek ingyenes legyen a parkolás, tekintettel arra, hogy napi egymillió forint veszteség árán tudta csak üzemeltetni a rendszert. – Június 13. óta, azaz lassan három hónapja nem kellene fizetni a parkolásért, ám Karácsony arra is alkalmatlan, hogy egy érvényes képviselő-testületi döntést végrehajtson" 

- mondta el pénteken a szóvivő.