Alapjogokért Központ: Több jogsértés gyanúját is felveti a józsefvárosi ellenzék adatgyűjtése

Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint több jogsértés gyanúját is felveti, hogy a józsefvárosi ellenzéki összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, pedig ez tilos.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent értesüléséről, amely szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék, Szánthó Miklós az M1 aktuális csatornán hétfőn úgy fogalmazott: "ez több mint bűn, ez hiba".

Az adatkezelésnél kiemelt szempont a célhoz kötöttség elve. Ez esetben a jelöltek a választásokon való indulás érdekében gyűjtenek ajánlásokat - ismertette.

Szánthó Miklós leszögezte: más célra, például adatbázis építésére, ezeket az ajánlásokat nem lehet felhasználni.

Ezért - álláspontja szerint - sérülhettek a választási eljárási törvény részletes szabályai, és a választási eljárásnak a tisztességes és jóhiszemű joggyakorlásra vonatkozó alapelve is. Emiatt a választási bizottsághoz kifogást lehet benyújtani - jegyezte meg.

Az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta, hogy felmerül az információs törvény és a GDPR, az EU adatvédelmi rendeletének sérelme is, ezért akár hivatalból, akár bejelentésre is vizsgálódhat az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Emellett - tette hozzá - felmerülhet a személyes adattal való visszaélés gyanúja, valamint az is, hogy nem sérült-e a választás rendje és tisztasága. Közölte: az is kérdés, hogy az aktivistáknak volt-e adatfeldolgozói szerződése.

A Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt stábja által aránytalanul nagy mennyiségben felvett ajánlóívekről Szánthó Miklós azt mondta: adatgyűjtő manőverezésbe kezdhetett az ellenzék, mert a politikai építkezéshez szükséges a saját adatbázisuk bővítése.

Úgy folytatta: utóbbinak van legális útja is, ugyanakkor az ellenzéki magyarázkodásokból az tűnik ki, hogy összekeverik az ajánlásgyűjtést és támogatói ívek gyűjtését. Későbbi kapcsolattartási célból ajánlásokat nem lehet gyűjteni - mutatott rá Szánthó Miklós.