A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, az állam diákmunkaprogramjában 30 500 diák munkavállaló dolgozott a nyáron.

Bodó Sándor kedden az M1 csatornán azt mondta, évek óta nő a programban részt vevő diákok száma, idén mintegy 1550-zal többen dolgoztak a diákmunkaprogram révén, mint tavaly. A program az önkormányzatok és a vállalkozások körében is nagyon népszerű. 

A kormány a program támogatására idén 4 milliárd forintot fordít. 

Az önkormányzatok 100 százalékos támogatást kaptak a diákok 6 órás foglalkoztatásához, a cégeknek a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg. 

A diákok szakképzettséggel havi 97 ezer, szakképzettség nélkül havi 74 ezer forintot kereshettek. 

Azt is mondta, a diákmunka pedagógiailag és a munkaerőpiac szempontjából is nagyon hasznos.

Diákmunkás figyeli a csúszdázókat a nyíregyházi Aquarius Élményfürdőben 2018. június 27-énForrás: MTI/Balázs Attila

Kiváló terep a munkára való ráhangolódáshoz, hozzájárul a munkahelyi szocializáció elsajátításához. A turizmusban és a vendéglátásban, valamint a mezőgazdaságban, ahol szezonálisan sok szorgos kézre van szükség, enyhíti a munkaerőhiányt.

Az államtitkár elmondta, hogy a mezőgazdaság idén csak 500-600 diákot tudott foglalkoztatni, de arra számít, hogy jövőre előrelépés lesz ezen a területen is.