Nagyon úgy néz ki, hogy Józsefváros után Erzsébetvárosban is csalt az ellenzék az ajánlásgyűjtés időszakában - derül ki az Origo birtokába jutott dokumentumokból. A felháborodott olvasónk által küldött fényképeken az látszik, amint Szücs Balázs párbeszédes képviselőjelölt egyik aktivistája az egyik ajánlóívről a másikra másolja az adatokat. A történtek miatt több civil is tiltakozott a különböző erzsébetvárosi fórumokon. Egyre több jel mutat arra, hogy a kormányellenes erők fővárosi szinten folyamodhattak csaláshoz. 

Az Origo egyik olvasója több olyan képet és Facebook-bejegyzést jutatott el portálunkhoz, amely állítása szerint megmutatja, hogy Józsefváros mellett Erzsébetvárosban is piszkos módszerekkel dolgozik az ellenzék a választási siker reményében. A lapunk birtokába került dokumentumok alapján felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék itt is rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Az egyik megküldött fotón ugyanis az látható, amint egy középkorú férfi az egyik ajánlóívről a másikra másolja az adatokat egy nagyobb asztaltársaság körében. Ebben az esetben két dologról lehet szó: az ellenzéki aktivista vagy jogszabályellenesen rögzítette a hivatalos dokumentumon szereplő adatokat, vagy ami ennél is durvább forgatókönyv, hogy meghamisította azokat. Akárhogy is volt, az erzsébetvárosi eset is rámutat arra, hogy 

a kormányellenes erők fővárosi szinten folyamodhattak csaláshoz. 

Mint az köztudott, az ajánlóívek bármilyen formában történő másolását, valamint azok hamisítását a törvény bünteti, ugyanis ezeken nem kell semmit feldolgozni, a jelölteknek csupán össze kell gyűjteniük és le kell adniuk a választási bizottságnak.

Kisüzemi másolás Karácsony Gergely párttársának kampánycsapatátólForrás: Facebook

De ki is ez az ismeretlen férfi, aki ilyen buzgón nézte össze az ajánlóíveket? Olvasónk egy másik felvétellel erre is megadta a választ. Mint ismert, a VII. kerületben hosszas huzavona után a DK-s Niedermüller Péter lett az ellenzék (egy részének) polgármesterjelöltje, aki a nyár folyamán kihirdette jelöltjeit. A döntés értelmében a 7-es számú körzetben indul a párbeszédes Szücs Balázs, aki azzal vált ismertté, hogy Niedermüllerrel ellentétben bevette volna az antiszemita Jobbikot az összefogásba az ellenzéki pozícióosztogatás során. Az olvasónk által megküldött, a politikus Facebook-oldalán elérhető fotó alapján egyértelmű, hogy a középkorú férfi Szücs kampánycsapatának a tagja. A két képen ugyanis jól beazonosíthatóan ugyanazok a személyek szerepelnek, ami azt jelenti, hogy 

Karácsony Gergely párttársának segítői követhették el a választási csalást. 

Forrás: Facebook

Nem maradt visszhangtalan az eset, a különböző erzsébetvárosi fórumokon több civil is tiltakozott a történtek miatt. Vajnai Attila, a bulinegyed-ellenes mozgalom egyik vezetője arról számolt be az egyik helyi csoportban, hogy 

a párbeszédes politikus csapatának több tagja is megkereste azzal, hogy törölje az általa is megosztott kampányfotót az oldaláról. 

"Vajon mi olyan különleges ebben a fotóban, hogy azt csak bizonyos személyeknek szabad megosztaniuk?" - tette fel a kérdést a civil aktivista, ami tökéletesen rámutat arra, hogy valami nagyon nem stimmel az ügyben. Olvasónk arról számolt be, hogy Vajnai mellett többen is nemtetszésüket fejezték ki a csalásgyanús történettel kapcsolatban.

Forrás: Facebook

Ellenzéki csalássorozat van kibontakozóban

Mint az ismert, nem ez volt az első olyan eset, amikor a kormányellenes erők az ajánlásokkal trükköztek. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a józsefvárosi ellenzék kampányemberei minden bizonnyal számítógépes adatbázis építésére használták az összegyűjtött ajánlószelvényeken lévő adatokat. A napilap közzétett egy bejegyzést, amelyen az látható, ahogyan az ellenzék kerületi kampányközpontjában, a Baross utcai Patyolat nevű helyen kormányellenes aktivisták lelkesen viszik be a választók adatait számítógépes rendszerükbe. 

Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt a VIII. kerületi összefogás ajánlóív-másoló és -rögzítő akciójáról, aki azt mondta, az ajánlóívek másolása, sokszorosítása, fénymásolása, illetve duplikált adatbázisok létrehozása tilos, amiért akár szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A Fidesz nevében Kocsis Máté frakcióvezető is megszólalt az ügyben, aki szerint a kormányellenes erők törvénytelen listát készítettek. A kormánypárti politikus egyúttal  felszólította Pikó András polgármesterjelöltet, lépjen vissza a jelöltségtől.

A történet újabb fejezetét jelentette, hogy kedden a józsefvárosi Helyi Választási Iroda választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben.